13:47:55 28.03.2024
Stiri

Războiul lui Putin din Ucraina, informații neștiute: Ce țări câștigă miliarde și care pierd

Actualitate 22.03.2023 10:58 Vizualizări857 Autor: Ziarul National
Războiul lui Putin din Ucraina, informații neștiute: Ce țări câștigă miliarde și care pierd CEPA


Războiul lui Putin din Ucraina a provocat bulversări pe piețele financiare și energetice din întreaga lume, plus un exod al populației ruse. Sume colosale de bani au ieșit din Rusia în diverse țări, care au câștigat enorm din mutarea afacerilor și activelor oligarhilor și bogaților Moscovei, în străinătate. Printre statele beneficiare în urma conflictului s-au numărat printre altele China, Turcia sau Emiratele Arabe Unite.

Statele Unite sunt învingătoare, după ce afacerile sale cu energie, în special cu gaze naturale lichefiate, au crescut exponențial în Europa, iar Rusia este învinsă, pierzând piețele din Europa, dar și sute de mii de soldați morți, răniți și dispăruți în conflictul sângeros din Ucraina, potrivit unei analize CEPA citate de ziare.com.

Mai multe țări din Sudul Global, precum China și India, au câștigat de pe urma războiului lui Putin, din cauza faptului că au beneficiat de prețuri reduse la petrol, energie și mărfuri din Rusia.

Moscova a fost forțată să-și vândă mărfurile la prețuri sub piețe, la un cost nespus de miliarde de dolari, iar războiul a declanșat, de asemenea, o „fugă” de capital foarte mare din Rusia.

În timp ce prețurile mai mari ale petrolului și energiei au susținut excedentele comerciale și fiscale ale Rusiei anul trecut, contribuind la crearea unui excedent de cont curent de 227 de miliarde de dolari în 2022, a existat, de asemenea, o reducere de schimb valutar de aproape 50 de miliarde de dolari și se estimează că au plecat peste 100 de miliarde de dolari în afara granițelor țării.

Aceste sume colosale au ieșit și au ajuns în diverse țări, precum Turcia, Armenia, Georgia, Uzbekistan și Kazahstan. Multe dintre aceste state odinioară republici sovietice au înregistrat intrări uriașe de valute în contul curent, precum și în contul de capital și intrări mari de bani lichizi.

Armenia, de exemplu, care a avut în mod tradițional deficite structurale mari de cont curent în mare parte în ultimii 30 de ani, a avut un excedent de cont curent în 2022, iar acest lucru a permis Băncii centrale să mărească rezervele valutare cu aproape o treime, sau 1 un miliard de dolari. Turcia, deși deficitul său comercial a ajuns la 50 de miliarde de dolari, a înregistrat intrări masive de capital, un record de 28 de miliarde de dolari, sume venite din Rusia.

Alți câștigători au fost rivalii furnizorilor de energie ai Rusiei. Statele din Golf, de exemplu, au beneficiat enorm de pe urma creșterii inițiale a prețurilor la energie și de eforturile țărilor occidentale de a diversifica aprovizionarea cu energie în afara Rusiei. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Irak, Oman și chiar Bahrain au văzut conturile curente pline de miliarde de dolari.

Și Statele Unite sunt pe lista câștigătorilor războiului lui Putin. America a reușit să aprovizioneze Europa disperată de energie, după interzicerea combustibililor din Rusia, în special cu gaze naturale lichefiate.

În plus, comenzile de armament din Europa ale SUA au crescut masiv, precum livrările de avioane F-35, rachete Patriot și sisteme de apărare antiaeriană.

Fără îndoială au fost și perdanți ai războiului din Ucraina, în special țările care au plătit prețuri uriașe la energie și la alimente. Multe țări sărace au fost în dificultate, precum Libanul, Ghana și Sri Lanka.

Dar și altele par a fi în incapacitate de plată, cum ar fi Pakistan, Egipt și Tunisia. Fără îndoială, pe lista celor care au pierdut se află și Ucraina, prin sacrificiile umane și distrugerile uriașe de infrastructură și clădiri, dar și prin scăderea cu peste 30% a PIB-ului în 2022.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md