06:23:04 24.09.2023
Stiri

Raportul privind executarea fondurilor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru anul 2022, aprobat de Guvern: Peste 12,6 miliarde de lei cheltuite pentru tratamentul cetățenilor R. Moldova

Actualitate 31.05.2023 13:29 Vizualizări1197 Autor: Ziarul National
Raportul privind executarea fondurilor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru anul 2022, aprobat de Guvern: Peste 12,6 miliarde de lei cheltuite pentru tratamentul cetățenilor R. Moldova


Raportul privind executarea fondurilor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) pentru anul 2022 a fost aprobat în cadrul ședinței de miercuri, 31 mai, a Guvernului.

Directorul general al CNAM, Ion Dodon, a declarat la ședință că veniturile acumulate au constituit 12,640 de miliarde de lei, în creştere cu 9,5% faţă de anul 2021. Totodată, cheltuielile fondurilor respective au fost executate anul trecut în sumă de aproape 12 miliarde de lei, cu 3,6% mai mult în comparație cu anul precedent.

Cei mai mulți bani din fondurile de asigurare medicală obligatorie sau 98,8% au fost utilizați pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice. Mai mult de jumătate din cele circa 12 miliarde de lei a fost alocată pentru serviciile medicale prestate în cadrul asistenței medicale spitalicești. Este vorba despre aproape 600 de mii de cazuri tratate, intervenții chirurgicale cardiovasculare, operații de cataractă, protezare a aparatului locomotor, implant cohlear la copii și maturi etc.

De asemenea, au fost finanțate peste 23 de mii de ședințe de radioterapie, mai mult de șase mii de ședințe de dializă, 124 de operații de transplant și peste 40 de cazuri de fertilizare in vitro.

Din fondurile de asigurare medicală obligatorie au fost alocate anul trecut 2,4 miliarde de lei pentru serviciile prestate de echipa medicului de familie în cadrul a peste 11 milioane de vizite ale persoanelor asigurate și neasigurate.

În același timp, cheltuielile pentru serviciile oferite de medicii specialiști la nivelul asistenței medicale specializate de ambulatoriu (AMSA) au depășit un miliard de lei. Beneficiarilor le-a fost oferită asistență medicală în cadrul a circa șase milioane de vizite consultative, cu aproape un milion de vizite mai mult față de anul 2021. Cele mai solicitate servicii au fost cele prestate de medicii obstetricieni-ginecologi, ortopezi-traumatologi, neurologi, oftalmologi și chirurgi.

De asemenea, în cadrul AMSA au fost finanțate aproape 90 de mii de ședințe de hemodializă, și 18.500 de ședințe de radioterapie.

O sumă esențială, în jur de 772 de milioane de lei, a fost alocată din fondurile AOAM pentru medicamente și dispozitive medicale compensate. Această cifră este cu aproape 129 milioane mai mare față de 2021. Astfel, încă 30 de mii de persoane au avut acces în 2022 la preparate compensate, iar numărul total al beneficiarilor a fost de 771 de mii. Totodată, lista de medicamente compensate a fost completată cu mai multe preparate noi, iar pentru prima dată a fost implementat mecanismul de compensare a dispozitivelor medicale, de care au beneficiat peste 24 de mii de persoane.

Aproape 251 de milioane de lei au fost alocate pentru efectuarea a peste 640 de mii de servicii medicale de înaltă performanță – tomografie computerizată, rezonanță magnetică nucleară, colonoscopie, endoscopie, ecocardiografie, investigații de radiodiagnostic, coronarografie etc.

În jur de 92 de milioane de lei au fost direcționate pentru serviciile de îngrijire comunitară și la domiciliu, iar alte peste 61 de milioane pentru serviciile de îngrijire paliativă prestate atât în condiții de spital (hospice), cât și la domiciliu de echipa mobilă.

De asemenea, în perioada februarie–decembrie 2022, refugiaților ucraineni le-au fost acordate servicii medicale în valoare totală de aproape 55 de milioane de lei, din care în jur de 32 de milioane au fost oferite din surse externe.

Din fondul de dezvoltare au fost executate circa 10 milioane de lei pentru modernizarea a 13 prestatori publici de servicii medicale. În același timp, pentru prevenirea riscurilor de îmbolnăvire, din fondul măsurilor de profilaxie au fost valorificate 36,8 milioane de lei. Utilizarea fondului de rezervă nu a fost necesară, respectiv, mijloacele prevăzute pentru anul 2022 în volum de 10 milioane de lei nu au fost valorificate.

Raportul privind executarea fondurilor AOAM urmează a fi aprobat şi de Legislativ.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.09.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre discursul Mai...

20.09.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Proiectul de țară – i...

18.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Iluzia subversivă

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md