20:43:49 14.09.2024
Stiri

RAPORT // Transpunerea actelor UE în legislația autohtonă „însănătoșește” produsele alimentare din R. Moldova: Mai puțini acizi grași trans ajung pe masa consumatorilor

Actualitate 04.09.2024 12:54 Vizualizări584 Autor: Ziarul National
RAPORT // Transpunerea actelor UE în legislația autohtonă „însănătoșește” produsele alimentare din R. Moldova: Mai puțini acizi grași trans ajung pe masa consumatorilor
Poză simbol


Transpunerea legislației UE privind limitarea acizilor grași trans (AGT) în Republica Moldova a avut un „impact pozitiv semnificativ” asupra conformității produselor alimentare, generând o scădere continuă a nonconformităților, arată un raport al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Potrivit sursei, în anul 2024 a fost înregistrat un grad de conformitate de 95,4% din partea agenților economici prinși pe picior greșit, în comparație cu 85% în anul 2022.

Unul dintre exemplele de succes prezentate în raport se referă la intensificarea controalelor pentru verificarea conformității cu legislația a etichetării produselor alimentare cu conținut de brânză sau preparate alimentare pe bază de grăsimi de vegetală și animală.

„S-a stabilit că tot mai puține unități de producere a plăcintelor utilizează compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale ca substituent al brânzei de vaci”, cităm din raport.



Totuși, deși legislația este în vigoare și controlul s-a intensificat, există încă provocări pentru operatorii din domeniul alimentar în reducerea expunerii la AGT, din cauza ofertei mare pe piață și a prețului redus la grăsimile vegetale parțial hidrogenate ce conțin AGT comparativ cu cele care nu conțin AGT, arată ANSA.

Pentru a promova o alimentație mai sănătoasă, specialiștii propun o monitorizare continuă a produselor de pe piață, implementarea unor campanii de informare publică mai ample cu privire la riscurile asociate AGT și aplicarea de sancțiuni eficiente pentru agenții economici care nu se conformează noilor legi.

Menționăm că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un aport maxim de 1% din energia zilnică sub formă de AGT. Aceasta înseamnă aproximativ 2.2 grame de AGT pe zi pentru o dietă de 2 000 de calorii. Cercetările arată că un consum frecvent al acestor grăsimi este asociat cu o creștere semnificativă a riscului de boli cardiovasculare, infertilitate, endometrioză, calculi biliari, boala Alzheimer, diabet, obezitate și anumite tipuri de cancer.




Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.09.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Secăreanu, cu musca ...

09.09.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine și cum îi „tort...

06.09.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Ouăle” serviciilor ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md