06:46:14 21.07.2019
 
Stiri

RAPORT // Suma prejudiciilor plătită de R. Moldova după condamnările la CEDO în 2016 este mai MARE decât întregul buget al instanțelor judecătorești

Social 27.01.2017 13:55 Vizualizări4056 Autor: Ziarul National
RAPORT // Suma prejudiciilor plătită de R. Moldova după condamnările la CEDO în 2016 este mai MARE decât întregul buget al instanțelor judecătorești

Până la finele anului trecut, R. Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) în 339 de cauze, devansând cu mult Germania, Spania sau Olanda, ţări care au aderat la Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului cu mult timp înaintea Moldovei şi au o populaţie cu mult mai mare decât cea a țării noastre.

Potrivit raportului de activitate a CEDO în anul 2016 cu privire la cauzele moldovenești, prezentat astăzi într-o conferință de presă de președintele Centrului pentru Resurse Juridice din R. Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, 23 de decizii în privința R. Moldova au fost pronunțate în anul 2016, iar suma prejudiciilor s-a ridicat la peste 236,8 mii de euro.

Potrivit lui Gribincea, R. Moldova a achitat până acum 16,2 milioane de euro în total în urma condamnărilor la CEDO, mai mult de două milioane fiind achitate pe cale amiabilă de către Guvern. „Aceasta este mai mult decât întregul buget al instanţelor judecătoreşti pentru anul 2015”, a specificat juristul.

Printre cele mai dese tipuri de violări constatate de CEDO în cauzele moldoveneşti sunt neexecutarea hotărârilor judecătoreşti (hotărâri mai vechi), anchetarea inadecvată a maltratărilor şi deceselor, detenţia în condiţii proaste, casarea neregulamentară a hotărârilor judecătoreşti irevocabile, precum şi maltratarea sau recurgerea la forţa excesivă de către exponenţii statului.

Datele din raport mai arată că, în anul 2016, CEDO a înregistrat 839 de cereri îndreptate împotriva Moldovei, cu 17% mai puțin decât în anul 2015.

„Scăderea este determinată, în principal, de descreşterea popularităţii CEDO, după ce, în anii 2011-2016, CEDO a respins fără o motivare explicită circa 8 500 de cereri moldovenești. Aceasta a avut un efect descurajant asupra avocaţilor”, a precizat Vladislav Gribincea.

CITIȚI și DOC LISTĂ // Persoanele VINOVATE de condamnarea R. Moldova la CEDO în 2016: Nume GRELE din justiție, procuratură și politică au adus statului prejudicii de sute de mii de euro

Numărul cererilor depuse la CEDO împotriva R. Moldova, raportat la populaţia ţării, este foarte mare, țara noastră aflându-se pe locul 7 din cele 47 de ţări membre ale Consiliului Europei. În 2016, moldovenii s-au adresat la CEDO de patru ori mai des decât media europeană.

La 31 decembrie 2016, 1 283 de cereri moldoveneşti încă aşteptau să fie examinate, 93,4% dintre care au şanse mari de succes, susține președintele CRJM. Acest număr este mai mare decât numărul total de cereri în bază cărora R. Moldova a fost condamnată în ultimii 20 de ani.

În opinia lui Gribincea, cele mai importante dosare în care R. Moldova a fost condamnată în 2016 sunt cazul Buzadji, pentru că CEDO și-a schimbat jurisprudența și a înăsprit condițiile pentru arestul persoanei, cazul Moser, care vizează regimul separatist și Federația Rusă, și cazul Nichifor care a vizat exproprierea unei persoane de afacere.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md