02:10:28 25.04.2024
Stiri

DOC LISTĂ // Persoanele VINOVATE de condamnarea R. Moldova la CEDO în 2016: Nume GRELE din justiție, procuratură și politică au adus statului prejudicii de sute de mii de euro

Social 25.01.2017 12:32 Vizualizări4922 Autor: Ziarul National
DOC LISTĂ // Persoanele VINOVATE de condamnarea R. Moldova la CEDO în 2016: Nume GRELE din justiție, procuratură și politică au adus statului prejudicii de sute de mii de euro


Nume grele din justiție, procuratură și din politică se fac vinovate de condamnarea în anul 2016 a R. Moldova la CEDO.

Potrivit Asociației „Juriștii pentru Drepturile Omului”, care face referire la informația publicată pe site-ul Curții de la Strasbourg, în anul 2016 Curtea a emis 23 de hotărâri în privința Republicii Moldova, care au costat bugetul de stat 187 407 euro.

Cel mai des, cauzele au vizat tortura, încălcarea dreptului la libertate și la siguranță, a dreptului la un proces echitabil, la respectarea vieţii private şi de familie, a libertății de gândire, de conştiinţă şi de religie, a protecției proprietății etc. În două cauze în privința Republicii Moldova nu a fost constatată nicio violare a Convenției, fiind constatată responsabilitatea Federației Ruse.

Totodată, în 2016 Curtea Europeană a făcut publice 25 de decizii, șapte dintre care au fost scoase de pe rol ca urmare a încheierii tranzacțiilor amiabile dintre Guvernul R. Moldova cu reclamanții și alte trei ca urmare a recunoașterii de către Curte a declarațiilor unilaterale înaintate de Guvern. Pentru aceste zece cauze, Guvernul a acordat în total suma de 49,4 mii de euro, iar Primăria Chișinău - 41 mii de euro, pentru acoperirea prejudiciilor suportate de către reclamanți.

Asociația „Juriștii pentru Drepturile Omului” a făcut publică o listă a persoanelor responsabile de condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, cu precizarea că „simpla prezență a numelui unei persoane în această listă nu înseamnă expres că această persoană urmează a fi atrasă la răspundere materială sau penală. Totuşi, în cazul în care comportamentul oficialului constituie o infracţiune sau dacă greşeala acestuia a fost comisă intenţionat sau din culpă gravă, împotriva acestui oficial urmează a fi pornite proceduri penale şi, respectiv, civile. În Republica Moldova, stabilirea gradului vinovăţiei este pusă în sarcina procuraturii”.

Printre aceste nume se regăsesc mulți judecători de la Curtea Supremă de Justiție, printre care Xenofon Ulianovschi, Tudor Micu, Ghenadie Lâsâi, Nina Cernat, Svetlana Novac, Nicolae Clima, Ion Corolevschi etc., de la Curtea de Apel Chișinău - Nelea Budăi, Ala Nogai, Lidia Bulgac etc., de la Curtea de Apel Bălți, Judecătoria Buiucani, dar și de la Procuratura Generală - Nicolae Chitoroagă, Procuratura Anticorupție - Vasile Moroșan, Mihai Ivanov etc. De asemenea, în listă de regăsesc primarul de Chișinău Dorin Chirtoacă, Guvernul, Parlamentul R. Moldova, dar și miniștri din perioada guvernării comuniste.

Menționăm că, anterior, Ministerul Justiției a inițiat acțiuni de regres împotriva a zeci de persoane vinovate de condamnarea R. Moldova la CEDO, dar procesul a fost stopat după ce mai mulți judecători vizați în acea listă s-au adresat în judecată.

Vedeți mai jos lista persoanelor care se fac vinovate de condamnarea R. Mpldova la CEDO în anul 2016:

















Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md