RAPORT // Posturile TV din Federația Rusă, retransmise în R. Moldova, DEZINFORMEAZĂ și transmit mesaje PROPAGANDISTICE
Posturile ruseşti de televiziune, retransmise în Republica Moldova, sunt instrumente de propagandă informaţională a Federaţiei Ruse, utilizate în războiul informaţional împotriva Uniunii Europene, SUA şi NATO.
La această concluzie au ajuns experţii Asociației Presei Independente (API) care au realizat monitorizarea de conținut a cinci dintre cele mai importante posturi ruseşti de televiziune, retransmise în R. Moldova de către radiodifuzorii locali: Pervîi Kanal, RTR, REN TV, NTV și STS. Primul raport de monitorizare a fost prezentat în cadrul unei mese rotunde care a avut loc vineri, 28 aprilie 2017.
„În contextul ultimelor evenimente regionale și globale, majoritatea experților independenți în domeniul mass-media constată caracterul propagandistic și manipulatoriu tot mai accentuat al informațiilor transmise de posturile de televiziune din Federația Rusă. Unele posturi rusești sunt retransmise și pe teritoriul Republicii Moldova de companii locale, fără interdicții sau condiționări referitoare la acest tip de conținut. Mesajele transmise de unii radiodifuzori străini pe teritoriul R. Moldova trezesc semne mari de întrebare privind intenția acestora de a informa, mai curând fiind vorba de dezinformare și propagandă”, a menționat Petru Macovei, directorul executiv al API, citat de api.md.
Rezulatele monitorizării celor cinci posture ruseşti de televiziune în perioada 27 martie – 10 aprilie 2017 arată că, de cele mai multe ori, materialele jurnalistice care au vizat subiectele sensibile au fost abordate exclusiv din perspectiva vinovăției Ucrainei, a Uniunii Europene (UE), SUA şi NATO în tot ce se întâmplă negativ în regiune sau în lume; a promovării şi susținerii poziției oficiale a Rusiei şi a rolului Federației Ruse şi a conducătorului ei Vladimir Putin de unic luptător adevărat împotriva terorismului, de apărător fidel al valorilor democratice şi al creștinătății în condițiile în care UE degradează moral şi este pe cale de destrămare, iar SUA şi NATO urmăresc doar scopuri de război şi destabilizare. Mesaje care susțin aceste poziții au fost diseminate în diferite tipuri de emisiuni monitorizate, în special în ştiri, talk-show-uri şi în emisiuni de autor.
„În general, mesajele transmise la posturile monitorizate au urmărit acreditarea ideii agresiunii SUA împotriva Siriei, agresiunea Kievului împotriva Donbasului, amenințarea pe care o reprezintă NATO pentru mai multe state”, a subliniat Nadine Gogu, expertă în cadrul proiectului.
În știrile și emisiunile informativ-analitice ale postului de televiziune Pervîi Kanal, retransmis în Republica Moldova de Prime TV, sunt promovate sistematic şi intens mesaje anti-ucrainene, anti-europene şi anti-occidentale, cu scopul evident de a influența atitudinile şi convingerile telespectatorilor, aceasta fiind propagandă informaţională clară.
În emisiunile de tip talk-show discuţiile şi dezbaterea unor probleme este simulată, majoritatea absolută a invitaţilor din platou fiind de fiecare dată adepţi ai punctului de vedere/opiniei oficiale a autorităţilor ruse, de obicei cu atitudine de critică înverşunată faţă de realităţile şi reprezentanţii oficiali ai Ucrainei, UE, SUA, NATO. Publicul prezent în sală este selectat pentru a crea agitaţie şi a-i susţine prin aplauze la comandă pe cei care promovează poziţia oficială a Rusiei şi, dimpotrivă, pentru a-i descuraja în diferite feluri pe adversarii poziţiei oficiale.
Persoanele cu opinie contrară sunt puţine la număr, de regulă ele nu-şi pot exprima opiniile în totalitate, deoarece sunt întrerupte şi chiar bruscate verbal de oponenţi, persoane din public sau de către moderatorii emisiunilor. În scopul transmiterii unor mesaje subliminale şi, corespunzător, a manipulării opiniei telespectatorilor, în emisiuni au fost utilizate deseori caricaturi, colaje şi alte imagini trucate care îi prezintă într-o lumină pronunţat negativă pe conducătorii Ucrainei şi partenerii europeni/occidentali ai acestei ţări.
Citiți continuarea materialului AICI.
Borrell propune un nou fond al UE de finanţare a armamentului pentru Ucraina, după ce Ungaria a blocat fondul existent
Maia Sandu, la Mingir: ,,Au rămas doar opt zile până la alegeri. Avem de făcut alegeri tare importante pentru noi și pentru stat, iar la referendum nu există turul doi"
FOTO // Secția anestezie și terapie intensivă de la Spitalul raional Cahul, reparată capital și dotată cu echipamente de ultimă oră