Raport APCEMN: R. Moldova nu dispune de resurse energetice proprii, dar poate reduce dependența de importuri și consolida securitatea energetică prin producerea energiei regenerabile


Deși Republica Moldova nu dispune de resurse energetice proprii, statul își poate reduce dependența de importuri și consolida securitatea energetică prin valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile și creșterea ponderii acesteia în structura consumului, este concluzia Raportului „Rolul parlamentelor în consolidarea securității energetice în statele membre OCEMN”. Documentul a fost prezentat în cadrul reuniunii Comisiei economice, comerciale și pentru afaceri financiare a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN), eveniment desfășurat în format online la care a participat membrul Delegației naționale în această structură, Victor Spînu.
Raportul APCEMN remarcă modificările efectuate în ultimul timp în legislația R. Moldova, care au drept scop diversificarea aprovizionării cu gaze și cu energie electrică, consolidarea securității energetice și creșterea gradului de transparență a pieței de energie.
Totodată, documentul face referire la Strategia Energetică 2030 a R. Moldova care oferă repere concrete pentru dezvoltarea sectorului energetic din republică, precum și la Strategia națională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030” care subliniază importanța energiei din surse regenerabile.
APCEMN apreciază, de asemenea, măsurile de atenuare a efectelor crizei energetice asupra economiei și populației luate în R. Moldova.
Menționăm că raportul conține evaluări și recomandări pentru toate țările membre ale APCEMN în vederea asigurării securității energetice în regiune.











































































