03:24:38 20.01.2021
 
Stiri

R. Moldova va demara vaccinarea împotriva COVID-19 la începutul lunii februarie: Categoriile care vor fi imunizate în primul rând

Actualitate 11.01.2021 21:05 Vizualizări1529 Autor: Ziarul National


R. Moldova va demara vaccinarea împotriva COVID-19 la începutul lunii februarie: Categoriile care vor fi imunizate în primul rând

R. Moldova va recepționa primele doze de vaccin anti-COVID-19 la sfârșitul lunii ianuarie, iar imunizarea va demara la începutul lunii februarie, anunță autoritățile.

La prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din instituțiile medico-sanitare, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, la etapa a doua – adulții cu vârsta mai mare de 60 ani, persoanele cu comorbidități, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar și din domeniul de educație și personalul din cadrul serviciilor sociale.

La etapa a treia va fi vaccinată populația generală, indiferent de vârstă.

Vaccinul va fi administrat gratuit.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că a fost aprobat deja Planul național de imunizare anti-COVID-19.

"Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a primit confirmare de la GAVI (Alianța Globală de Vaccinuri și Imunizări), pe platforma COVAX (Covax este unul dintre cei trei piloni ai instrumentului ACT-COVID-19 Accelerator (Diagnostic, Tratament și Vaccinuri), că țara noastră va putea beneficia de primul lot de vaccinuri anti-COVID-19 până la finele lunii ianuarie, cu posibilitatea de administrare a vaccinului la începutul lunii februarie 2021", se arată într-un comunicat de presă al MSMPS.

Pentru a asigura păstrarea vaccinurilor la toate nivelurile, a fost efectuată evaluarea situației privind asigurarea cu frigidere pentru păstrarea lanțului frig. Astfel, în toate instituțiile medico-sanitare există condiții de păstrare pentru vaccin la temperatura +2+8°C, Centrele de Sănătate Publică dețin congelatoare care asigură temperatura de -20° C, iar Agenția Națională pentru Sănătate Publică are în dotare un congelator cu capacitatea de a depozita 100 mii doze de vaccin la temperatura de -70° C.

Suplimentar, în cadrul Mecanismului de răspuns la COVID-19, finanțat de Fondul Global a fost solicitată achiziționarea a 4 congelatoare: 2 cu regim de temperatură -20 C și 2 unități cu regim -70 C, care urmează să fie livrate până la 31 ianuarie curent.

Aceeași sursă precizează că, înainte de vaccinare, fiecare persoană va semna acordul informat/consimțământul și va fi informată despre posibila reacție adversă în urma administrării vaccinului. În cazul apariției unui eveniment post-imunizare, persoana va avea acces gratuit la servicii medicale și garanțiile de protecție socială conform cadrului normativ existent.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md