R. Moldova, tot mai pregătită pentru a începe negocierile de ADERARE la Uniunea Europeană. Nicu Popescu: „Suntem în procesul de pregătire a autoevaluării conformității legislației naționale cu normele și regulamentele UE”


Activitățile concrete prevăzute în planul de acțiune al R. Moldova, având ca obiectiv demararea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, au fost discutate astăzi la Guvern, într-o ședință prezidată de vicepremierul Nicu Popescu. La reuniune au participat membrii Cabinetului de miniștri, precum și președinți, secretari și membri ai grupurilor de lucru responsabili de coordonarea procesului de aderare la UE.
„Am examinat cu atenție aplicarea măsurilor menite să sporească nivelul de pregătire pentru realizarea criteriilor de aderare. În prezent, suntem în procesul de pregătire a autoevaluării conformității legislației naționale cu normele și regulamentele UE. Am convenit că, până la data de 1 octombrie 2023, grupurile de lucru pentru cele 33 de capitole ale acquis-ului UE vor atribui fiecărui minister actele necesare pentru a fi transpuse în legislația națională”, a declarat Popescu.
Șeful diplomației moldovenești a subliniat că va fi asigurată o comunicare fluentă și eficientă între ministere, iar acest obiectiv va fi îndeplinit prin intermediul secretarilor generali adjuncți pentru afaceri europene. „Cu fiecare pas pe care-l facem, suntem mai aproape de valorile, standardele și oportunitățile pe care le oferă Uniunea Europeană”, a conchis Popescu.
Comisia Europeană va recomanda în luna octombrie începerea negocierilor de aderare a R. Moldova și a Ucrainei la UE. Anunțul a fost făcut zilele trecute de corespondentul european Rikard Jozwiak pe pagina sa de Twitter. Acesta face referire la proiectul documentului ce urmează să fie examinat în toamnă.
„A început redactarea raportului Comisiei Europene privind extinderea, care urmează să fie prezentat în a doua jumătate a lunii octombrie. Situația actuală este că vor exista recomandări pentru ca Ucraina și Moldova să înceapă negocierile de aderare la UE și Georgia să obțină statutul de candidat. Dar este nevoie de un consens al celor 27 de membri UE în decembrie”, a mai scris Rikard Jozwiak.
Amintim că, pe 23 iunie 2022, Consiliul European a decis să răspundă cererii de aderare a R. Moldova la UE, depuse pe 3 martie a aceluiași an, și să-i ofere statut de țară candidată, în urma avizului Comisiei Europene. Avizul Comisiei a venit și cu un set de nouă recomandări pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le îndeplinească înainte de începerea negocierilor de aderare la UE.









































































