16:48:40 12.05.2025
Stiri

R. Moldova și UE semnează un parteneriat de securitate și APĂRARE. Ce prevede acordul

Actualitate 21.05.2024 12:59 Vizualizări1335
R. Moldova și UE semnează un parteneriat de securitate și APĂRARE. Ce prevede acordul

Premierul R. Moldova, Dorin Recean va semna marți, la Bruxelles, Parteneriatul de Securitate și Apărare dintre R. Moldova și Uniunea Europeană. Financial Times scria zilele trecute că acest pas va permite R. Moldova să facă schimb de informaţii şi exerciţii militare comune, precum şi să fie inclusă în sistemul comun de achiziţii de armament al blocului comunitar.

Într-o ciornă a documentului, văzută de Europa Liberă Moldova, se arată printre altele că, în viitor, Republica Moldova ar putea participa, dacă va dori, la noua structură de reacție europeană față de crize din vecinătatea ei, numită Rapid Deployment Capacity, dar și la exercițiile militare ale UE.

Alte domenii de cooperare pomenite sunt apărarea civilă, schimbul de informații extins, combaterea amenințărilor cibernetice sau susținerea Republicii Moldova să-și promoveze interesele în foruri internaționale, inclusiv la ONU.

Este menționată și posibilitatea ca R. Moldova să participe la proiecte UE în domeniul industriei apărării și la achiziții comune de armament în cadrul blocului comunitar ca un fel de „invitată”, dat fiind că deocamdată este doar candidată la aderare.

De asemenea, UE ar urma să sprijine mai mult R. Moldova la paza frontierelor, inclusiv pentru combaterea migrației ilegale și a traficului de oameni, ca și a criminalității organizate și contrabandei cu armament.

În ciorna acordului ce urmează să fie semnat marți se menționează printre altele că noua Strategie de Securitate Națională, adoptată de Parlamentul de la Chișinău în decembrie 2023 (aceeași care identifica drept principala amenințare externă Rusia), menționează aderarea la UE ca unul din principalele obiective ale țării și cooperarea extinsă cu UE și alți parteneri și aliați în abordarea „provocărilor transnaționale”, scrie site-ul Europa Liberă.

Săptămâna trecută, Financial Times a observat că semnarea acordului reprezintă un important pas formal care leagă sectorul său de apărare națională de partenerii occidentali.

În constituția țării se „proclamă neutralitatea sa permanentă” și se afirmă că „R. Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său”. Totuși, de trei decenii, soldați ruși prezentați drept „pacificatori” sunt prezenți pe teritoriul R. Moldova, în Transnistria.

Acordul de „parteneriat în domeniul securității și apărării” cu Bruxelles-ul vine în ciuda amenințărilor repetate ale oficialilor ruși, care au sugerat că Republica Moldova ar putea avea soarta Ucrainei, dacă se aliniază cu Occidentul.

Autor: ZiarulNational
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte