07:09:20 24.09.2023
Stiri

Diplomele de studii eliberate în R. Moldova, RECUNOSCUTE în Portugalia: Acord de colaborare în domeniul educației și științei, semnat între cele două state

Actualitate 15.09.2023 10:23 Vizualizări1144 Autor: Ziarul National
Diplomele de studii eliberate în R. Moldova, RECUNOSCUTE în Portugalia: Acord de colaborare în domeniul educației și științei, semnat între cele două state


Facilitarea proceselor de echivalare a studiilor din învățământul general secundar, recunoașterea calificărilor și diplomelor de studii din învățământul superior, burse pentru studenți și cadre didactice, dar și mobilitate academică sunt acțiuni prevăzute în Acordul de cooperare în domeniile limbii, educației, învățământului superior, științei și tehnologiei, culturii, sportului, tineretului și mass-mediei, semnat de Republica Moldova și Republica Portugheză.

Documentul a fost semnat de către vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în timpul vizitei sale din această săptămână efectuată la Lisabona, Portugalia.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, Acordul va contribui la dezvoltarea și diversificarea relațiilor dintre cele două state, promovând schimbul de informații cu privire la sistemul de învățământ din ambele state, de experiențe de inovare curriculară și de resurse digitale de învățare, în conformitate cu procesul de la Bologna și Aria Europeană a Învățământului Superior.

Mai exact, documentul prevede acordarea de burse pentru studenți și cadre didactice, participarea la cursuri de instruire, dar și facilitarea proceselor de echivalare a studiilor din învățământul general secundar, recunoașterea calificărilor și diplomelor de studii din învățământul superior. Totodată, va fi promovată cooperarea academică, științifică, tehnologică și culturală, precum și mobilitatea academică în cadrul programelor și proiectelor lansate de Uniunea Europeană, UNESCO, OECD și Consiliul Europei.

Acordul urmărește conlucrarea în domeniile culturii, sportului, tineretului, mass-mediei ceea ce va facilita un schimb de bune practici și dezvoltarea acestor sectoare. La fel, documentul va contribui la studierea, pe teritoriul celor două state, a limbii și culturii ambelor state.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.09.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre discursul Mai...

20.09.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Proiectul de țară – i...

18.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Iluzia subversivă

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md