Putin și Zelenski: Refuzul unei întâlniri directe și tensiunile în discuțiile de pace ruso-ucrainene


Liderul rus Vladimir Putin nu a călătorit joi la Istanbul pentru a discuta cu Volodimir Zelenski despre un acord de pace care ar putea pune capăt războiului ce durează de mai bine de trei ani, în ciuda provocării lansate de omologul ucrainean. Aceasta a survenit după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, șeful Kremlinului a propus brusc "discuții directe" între Rusia și Ucraina.
În trecut, Putin și Zelenski s-au întâlnit ultima dată la 9 decembrie 2019, la un summit la Paris, având ca scop avansarea eforturilor de restabilire a păcii în estul Ucrainei. Acest eveniment s-a desfășurat cu mai mult de doi ani înainte ca Rusia să invadeze în mod organizat Ucraina la 24 februarie 2022.
Zelenski, care și-a asumat funcția prezidențială în mai 2019, și Putin au participat la acele discuții alături de președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul german de atunci, Angela Merkel. Scopul a fost să pună capăt unui conflict care, la acel moment, luase peste 13.000 de vieți începând din 2014. De asemenea, în 2014, forțele fidele președintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici au ucis zeci de demonstranti la Kiev, iar acesta a fugit în cele din urma în Rusia pe fondul unei revolte populare.
Moscova a răspuns trimițând trupe sub acoperire pentru a cuceri peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o rapid. În regiunea Donbas din estul Ucrainei, agenți ruși și rebeli pro-ruși ucraineni au declanșat o revoltă armată și au declarat două "republici populare" independente.
La 9 decembrie 2019, după o serie de întâlniri bilaterale desfășurate la Palatul Elysee, Putin și Zelenski au fost prezenți la întâlnirea celor patru lideri. Aceștia nu și-au strâns mâinile în fața camerelor de luat vederi și contactul vizual a fost redus.
Ulterior, pe măsură ce războiul a luat amploare în Ucraina, iar Moscova a susținut că unele regiuni ucrainene din sud-est aparțin Rusiei, deși nu le controla complet, Zelenski a interzis negocierile cu Moscova atâta timp cât Vladimir Putin se află la conducerea Kremlinului. Kremlinul, pe de altă parte, îl consideră pe Zelenski un președinte nelegitim deoarece mandatul său a expirat în mai 2024, dar din cauza legii marțiale din Ucraina, alegerile nu au putut fi organizate.
Joi, Putin a refuzat provocarea de a se întâlni față în față cu Zelenski în Turcia, preferând să trimită o delegație de nivel secund la discuțiile de pace. Totodată, președintele Ucrainei a precizat că ministrul său al apărării, Rustem Umerov, va conduce echipa Kievului.
Aceste discuții vor fi primele interacțiuni directe dintre părți din martie 2022, dar speranțele unui progres semnificativ au fost diminuate de evaluarea președintelui american Donald Trump, care a declarat recent că o schimbare a situației nu va avea loc fără o întâlnire directă între el și Putin. Amânările continuă cu privire la o dată exactă a unei întrevederi.
Zelenski a exprimat că decizia lui Putin de a nu participa și de a trimite o delegație pe care a numit-o "decorativă" arată că liderul rus nu tratează cu seriozitate încheierea războiului. În același timp, Rusia a acuzat Ucraina că încearcă să creeze un "spectacol" în jurul discuțiilor. În prezent, nu s-a stabilit clar când vor începe discuțiile propriu-zise.
"Nu putem alerga în jurul lumii în căutarea lui Putin", a declarat Zelenski după o întâlnire în Antalya cu președintele turc Tayyip Erdogan. "Simt lipsă de respect din partea Rusiei. Fără timp de întâlnire, fără agendă, fără delegație la nivel înalt – aceasta este lipsa de respect personal. Față de Erdogan, față de Trump", a afirmat Zelenski în fața reporterilor.









































































