20:33:15 22.03.2023
Stiri

Putin și Rusia au suferit cea mai mare ÎNFRÂNGERE de la invadarea Ucrainei. Cum a pierdut liderul de la Kremlin războiul energetic cu Europa și de ce europenii au reușit să evite tentația protecționismului

Actualitate 04.02.2023 09:46 Vizualizări1878 Autor: Ziarul National
Putin și Rusia au suferit cea mai mare ÎNFRÂNGERE de la invadarea Ucrainei. Cum a pierdut liderul de la Kremlin războiul energetic cu Europa și de ce europenii au reușit să evite tentația protecționismului


La aproape un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, cele 27 de state ale Uniunii Europene înlocuiseră aproximativ 80% din gazul natural pe care îl cumpărau de la Moscova.

Cele mai negre scenarii erau vehiculate în primăvară-vară. Ministrul german al economiei avertiza cu privire la închiderile industriale „catastrofale”, lanțurile de aprovizionare distruse și șomaj în masă. Președintele Franței cerea cetățenilor să reducă încălzirea.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, declara cu bucurie că europenii vor „îngheța în casele lor”, pentru că nu s-au gândit la consecințe atunci când s-au repezit să sprijine Ucrainei. „Frigul vine în curând”, spunea el, amenințător, în iunie anul trecut.

Dar, pe măsură ce Uniunea Europeană intră în ultima lună a iernii meteorologice din 2023, semnele devin din ce în ce mai clare că membrii săi au trecut peste o criză istorică – și nu doar pentru că „Generalul Ger” s-a dovedit un adversar mai blând decât a prezis Medvedev.


În opt luni de la intrarea trupelor ruse pe pământul ucrainean, blocul celor 27 de state europene a înlocuit aproximativ 80% din gazul natural pe care aducea prin conducte din Rusia, prin construirea rapidă de noi infrastructuri pentru gaze naturale lichefiate, găsind modalități creative de a se ajuta reciproc pe fondul penuriei și urmărirea cu succes a politicilor de economisire a energiei, potrivit The Guardian.

Țările de Jos, de exemplu, cel mai mare producător de gaze naturale din UE, se bazaseră pe gazul rusesc pentru 15-20% din aprovizionarea sa, în timp ce și-a desființat uriașul zăcământ Groningen, dar și-a dublat capacitatea de import de GNL cu unități de stocare și regazificare în Rotterdam și Eemshaven.

A folosit capacitatea suplimentară pentru a satisface cererea internă – pe care a reușit să o reducă cu 22% față de mediile din anii precedenți – și pentru a furniza gaze excedentare Republicii Cehe, Germaniei și Franței . Ca și în alte părți, prețurile energiei de consum au crescut, dar au fost subvenționate și plafonate.

„A existat un moment în toamna trecută când m-am îngrijorat că unele guverne europene vor răspunde crizei prioritizând propria aprovizionare cu energie și nu vor mai împărți cu vecinii lor, ceea ce ar fi fost devastator din punct de vedere economic și politic”, a declarat Simone Tagliapietra, expert în energie la thinktank-ul Bruegel cu sediul la Bruxelles.

Europa a reușit să evite tentația protecționismului

„Dar Europa a reușit să evite tentația protecționismului și a reușit să-și păstreze piața internă intactă”.

Prețurile spot ale gazului au scăzut luni, 30 ianuarie, la aproximativ 55 de euro pe megawat oră (MWh), acest nivel fiind înregistrat ultima dată înainte de începerea războiului în septembrie 2021, în scădere de la 330 de euro/MWh la sfârșitul lunii august trecut.

Pe parcursul întregului an trecut, cererea de gaze în Uniunea Europeană a fost cu 12% mai mică decât media din perioada 2019-2021, estimează Bruegel.

Germania, care se temea că va suporta greu șantajul gazelor lui Putin din cauza dependenței mari de Rusia, a reușit să folosească cu 14% mai puțin gaz în 2022 decât consumase în medie în anii 2018-2021. Acum a intrat în februarie cu rezervoarele de stocare a gazului pline la 80%, comparativ cu 36% anul trecut în aceeași lună.

Chiar dacă prețurile ridicate ale gazului și-au pus amprenta asupra industriei germane, pagubele nu au fost până acum catastrofale. În timp ce PIB-ul în cea mai mare economie a Europei a scăzut cu 0,2% din octombrie până în decembrie, guvernul și-a îmbunătățit săptămâna trecută previziunile pentru anul viitor, prezicând că recesiunea va fi „mai scurtă și mai blândă” decât se aștepta.

Țările nordice au avut și mai mult succes în reducerea consumului de gaze, Danemarca reducând cererea totală – pentru generarea de energie electrică, industrie și încălzire casnică – cu 24%, Suedia cu 36% și Finlanda cu 47% (deși gazul natural a reprezentat doar 5% din necesarul total de energie).

Planul de economisire a energiei a dat rezultate

Vara trecută, unele state din sudul Europei au fost inițial reticente de a împărți în mod egal povara economisirii energiei. Spania a fost de acord cu o reducere cu 7-8% a consumului de gaz după ce a argumentat că obiectivul uniform de 15% nu era echitabil pentru țările care nu erau foarte dependente de gazul rusesc și care „și-au făcut temele” atunci când s-a pus problema diversificării surselor de energie.

Cu toate acestea și îndeplinit angajamentele. În iulie, guvernul de coaliție condus de socialiști a anunțat o serie de măsuri menite să contribuie la reducerea consumului de energie al țării și a utilizării de petrol și gaze rusești. Multe dintre inițiative s-au bazat pe economie și bun simț.

Măsurile, care vor rămâne în vigoare până în luna noiembrie, stabilesc limite stricte ale temperaturilor de aer condiționat și încălzire în clădirile publice și comerciale mari.

Conform decretului, încălzirea în centrele comerciale, cinematografe, teatre, gări și aeroporturi nu ar trebui să fie setată peste 19 grade C iarna, iar aerul condiționat nu ar trebui să fie sub 27 C vara.

Drept urmare, Spania a ajuns să atingă chiar ținta la care nu se angajase: între august și noiembrie, țara și-a redus cererea de gaze naturale cu 15% față de nivelul consumului din aceeași perioadă din ultimii cinci ani.

În Franța, efortul de economisire a energiei a devenit o luptă dificilă, deoarece la mai multe reactoare nucleare franceze se făceau lucrări de întreținere sau de siguranță, care erau necesare mai mult ca niciodată.

De la începutul lunii mai până la sfârșitul lunii octombrie, aproximativ jumătate din cele 56 de reactoare ale Franței au rămas inactive din cauza lucrărilor de reparații, transformând țara din cel mai mare exportator de energie electrică din Europa într-un importator net. Una dintre țările care și-a sporit exporturile de energie electrică către Franța în acea perioadă a fost Germania, care, la rândul ei, a importat mai mult gaz de la vecinul său din vest.

După ce oficialii locali francezi au pregătit planuri de urgență pentru cel mai rău scenariu de întreruperi de curent în decembrie, situația s-a stabilizat. Până la jumătatea lunii ianuarie, 73% din „flota nucleară“ a Franței a fost din nou în funcțiune, ajutându-o să-și recapete locul de cel mai mare exportator de energie electrică al UE.

Energia din surse regenerabile, de mare ajutor

Când centralele nucleare au avut probleme, sursele regenerabile au venit în ajutor. Potrivit unei analize realizate de thinktank Ember Climate, Uniunea Europeană a produs în 2022, 22% din energie electrică din energia solară și eoliană, sursele regenerabile depășind pentru prima dată gazele.

În mod remarcabil, Suedia, cu un mix energetic dominat îndelung de energie nucleară și hidroenergetică, a devenit cel mai mare exportator de energie al Europei în 2022, vânzându-și 20% din producție în străinătate.

Eolienele sunt acum a treia cea mai mare sursă de energie electrică a Suediei și este programată să se extindă în continuare. Numai anul trecut, capacitatea de energie eoliană a Finlandei a crescut cu 75%, permițând țării să crească autosuficiența energetică „într-un ritm foarte bun”, au spus oficialii.

Planurile de extindere a producției de energie din surse regenerabile au fost, de fapt, accelerate radical de criza energetică din toate cele trei țări nordice, energia eoliană și solară pe uscat se estimează acum să se dubleze până în 2030, iar eolienele sunt sursa de energie dominantă.

În cele din urmă, războiul energetic a lui Vladimir Putin va ajuta Suedia să producă 65% din energie din surse regenerabile până la sfârșitul deceniului, Finlanda 51% și Danemarca 55%.

Un an de regândire a aprovizionării cu energie nu a făcut Europa mai curată. Criza a însemnat o încetinire a planurilor de a elimina treptat cărbunele în numeroase țări, mai ales în Polonia și Bulgaria.

Sursa: Ziare.com

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Miticu Mitica 04.02.2023 20:54

Si iata de ce SUA au sfatuit Ukraina sa nu iasa la contraofensiva si atac ci doar sa intre in defensiva. In primul rand procentul de 1,7 - 1 soldati morti atac - aparare a fost odata cu noua strategie Wagner a Rusiei de a trimite multi prizonieri ca si carne de tun masiva a ajuns la 1 - 2. In ritmul asta Rusia nu are capacitate si resurse fizice sa reziste inca un an. Deja dupa 3 luni in acest mod Rusia simte esecul si a dublat eforturile la 2,2 asta insemnand ca simte ca va primi in curand manifestari de suparare in randul populatiei civile. Daca acum cand pamantul este inghetat nu realizeaza cu atat de mari eforturi ceva notabil din primavara cu noroiul pana la brau ofensiva ruseasca se va inglodi la propriu si figurat pentru cel putin o luna, timp ce ar lasa Ucrainienilor sa isi refaca stucturile optime. Asadar ucrainienii nu vor ataca ci se vor pozitiona in aparare inca ceva vreme de aici incolo pentru ca situatia le convine. Daca faceti raportul pierderilor in aparare ale ucraineinilor in zonele pe care le-a recastigat prin atac veti intelege imensitatea avantajului lor. Daca luam in considerare doar Harcovul pe care l-au castigat fulger cu pierderi ridicol de mici si pe care rusii l-au castigat cu pierderi mult mai mari ati inteles cum sta situatia acolo. In est, adica Luhansk si DOnetk ucrainienii se apropie foarte mult de 1-2 si luati in considerare Azovstalul, mai nou Soledarul si Bahmut, si mai vechile Lisiceansk si Sevierodonetkul...Cred ca in toamna aceasta in ritmul acesta Rusia isi epuizeaza resursa. Nu punem ca la intern este embargo dar si ca mana de lucru este plecata pe front, iar viitortul nu suna deloc bine ca economie nici ca resursa materiala si nici fizica ca foarte multi nu se mai intorc de pe front si nu vor mai putea contribui ca mana de lucru. Per total Jumataile de Luhansk , Donetk, Zaporoje si Herson adica cam 2 oblasturi intregi NU JUSTIFICA si NU echivaleaza sub nici o forma investitiile si pierderile de razboi.

Miticu Mitica 05.02.2023 16:01

Va dati seama ca doar cu cateva zeci de himarsuri ucrainienii ii tin pe loc pe rusi ? Dar cum credeti ca va fi cand vor avea cateva sute de tancuri ? Dar cateva zeci de himarsuri cu raza lunga care sa opereze adanc in spatele liniilor in logistica si stocurile de armament rusesc ? Va inchipuiti ce va fi daca primesc si cateva zeci de avioane ? Nu credeti ca in conditiile astea Ucraina isi va lua inapoi cel mai mic centrimentu de pamant ? Praf ii va face pe rusi !!! Am citit declaratille primului ministru ucrainian despre reintegrarea Transnistriei. Ca si parerea mea nu exista reintegrare pentru ceva ce este al nostru. Cine nu este multumit pleaca, cine face separatism merge la puscarie. Ati vazut daca Constitutia spaniola este buna, catalanii separatisti au ajuns la puscarie. Ii mai arde vreunuia de atunci sa faca separatism ? Eu nu am vazut de atunci asa ceva. Dati ucrainei posibilitatea sa trimita comandouri acolo sa ii "judece" pe tradatorii de acolo. Este cea mai ieftina metoda : glontul care costa cateva copeici. Si cea mai eficace. Dupa primul glont vor fugi la Moscova toti tradatorii ca potarnichiile la vanatoare.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md