20:18:02 27.04.2024
Stiri

Putin, felicitat de cei mai duri dictatori ai lumii pentru victoria în alegeri. Occidentul e scârbit

Actualitate 18.03.2024 12:57 Vizualizări573 Autor: Ziarul National
Putin, felicitat de cei mai duri dictatori ai lumii pentru victoria în alegeri. Occidentul e scârbit Profimedia


Președintele Chinei, Xi Jinping, și dictatorul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, se numără printre cei care l-au felicitat pe Putin pentru victoria cu 87% din alegeri în Rusia, stat în care opozița a fost anihilată total.

Președintele Chinei, Xi Jinping, l-a felicitat pe Putin prin intermediul unui mesaj în care a subliniat sprijinul total al poporului rus pentru realegerea sa.

De asemenea, Xi a reiterat importanța deosebită pe care China o acordă dezvoltării relațiilor bilaterale.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez a accentuat că relația dintre cele două țări va continua să avanseze sub conducerea strategică a președinților Xi și Putin.

Și Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord, l-a felicitat pe Putin pentru realegerea sa ca președinte al Federației Ruse. Mesajul de felicitare urmează să fie transmis de ambasadorul Coreei de Nord în Rusia, notează Newsweek.

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, l-a felicitat, de asemenea, pe Putin pentru victoria sa zdrobitoare la alegerile prezidențiale din Rusia.

Raisi și-a exprimat satisfacția pentru dezvoltarea în creștere a relațiilor bilaterale și a pledat pentru consolidarea acestora în viitor, notează Newsweek.

Vladimir Putin a fost reales pentru un nou mandat de șase ani la Kremlin, obținând aproape 88% din voturi, conform datelor publicate de Comisia Electorală Centrală a Rusiei.

De partea cealaltă, Franţa şi Germania au criticat luni modul de desfăşurare a scrutinului prezidenţial din Federaţia Rusă, organizat în perioada 15 - 17 martie şi încheiat cu victoria previzibilă a preşedintelui în exerciţiu Vladimir Putin.

Franţa a apreciat luni că „din nou nu au fost” întrunite în Rusia „condiţiile pentru desfăşurarea unor alegeri libere, pluraliste şi democratice”, după scrutinul de la sfârşitul săptămânii trecute care i-a adus cel de-al cincilea mandat lui Vladimir Putin, relatează AFP și Agerpres.

De asemenea, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a afirmat că alegerile din Rusia nu au fost „alegeri veritabile”, într-o declaraţie făcută la Bruxelles, unde a sosit pentru reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, potrivit Reuters.

Aflat la putere de aproape un sfert de secol, preşedintele rus a fost reales pentru alţi şase ani la conducerea ţării, potrivit rezultatelor aproape complete ale unor alegeri prezidenţiale desfăşurate în absenţa opoziţiei.

Procesul electoral în Rusia s-a derulat „în contextul unei represiuni crescute la adresa societăţii civile şi a tuturor formelor de opoziţie faţă de regim, al restricţiilor din ce în ce mai puternice asupra libertăţii de exprimare şi al interdicţiei de funcţionare a media independente”, a subliniat Ministerul de Externe francez într-un comunicat.

Diplomaţia franceză a menţionat în acest context şi moartea opozantului politic Aleksei Navalnîi „cu câteva săptămâni înaintea acestor alegeri, în special ca urmare a înăspririi condiţiilor sale de detenţie din partea autorităţilor ruse".

Parisul şi-a exprimat de asemenea „regretul" că scrutinul prezidenţial din Rusia, desfăşurat timp de trei zile - de vineri până duminică - „s-a derulat fără observatori internaţionali imparţiali".

În acest context, diplomaţia franceză a salutat „curajul numeroşilor cetăţeni ruşi care şi-au manifestat în mod paşnic opoziţia faţă de această atingere adusă drepturilor lor politice fundamentale".

În acelaşi timp, Franţa a „condamnat" organizarea de către Moscova a „pretinselor alegeri în teritoriile ucrainene temporar ocupate de Rusia" în Crimeea, în oraşul Sevastopol, precum şi în o parte din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk (est), Zaporojie şi Herson (sud), ultimele patru fiind controlate doar parţial de Rusia.

Parisul consideră aceasta drept o nouă încălcare a dreptului internaţional şi a Cartei Naţiunilor Unite.

„Franţa nu recunoaşte şi nu va recunoaşte niciodată desfăşurarea şi rezultatele acestor pretinse alegeri şi îşi reafirmă ataşamentul faţă de suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

În fine, Parisul a condamnat şi instalarea de către Rusia a birourilor de votare în regiunile separatiste Abhazia şi Osetia din Georgia, precum şi în regiunea Transnistria din estul Republicii Moldova, „fără consimţământul autorităţilor Georgiei şi Republicii Moldova”.

La rândul său, ministrul de externe german Annalena Baerbock a declarat luni că alegerile din Rusia nu au fost nişte alegeri veritabile, potrivit Reuters.

„Alegerile din Rusia au fost alegeri fără alegere”, a declarat ea la începutul unui summit al miniştrilor europeni de externe, subliniind că UE ar urma să decidă noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Şefa Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ella Pamfilova, a salutat luni un scor „record” obţinut de Vladimir Putin, reales cu 87,29% din sufragii, după numărarea a 99,75% din voturi, potrivit acesteia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md