21:39:41 22.03.2023
Stiri

Putin cu mustăți

Actualitate 05.02.2023 10:21 Vizualizări1197 Autor: Ziarul National
Putin cu mustăți


Trustia, elegii politikoase

Iulia Varakușina, rezidentă a orășelului Kasimov din regiunea Riazan, a fost arestată pentru o inscripție anti-război în toaleta unui centru comercial. Nu se știe ce anume a scris ea pe peretele toaletei, dar conform mass-media ruse, poliția i-a întocmit un proces-verbal pentru discreditarea Forțelor Armate ale Federației Ruse. Fiindcă nu și-a semnat opera, a durat două zile până bravii polițiști au reușit să o identifice pe autoare, vizionând imaginile camerelor de luat vederi ce au filmat intrarea în WC.

Iar în regiunea Irkutsk, un preot l-a denunțat la FSB pe un cetățean pentru că a vorbit cu cuvinte nemăgulitoare despre Putin în timpul spovedaniei și a aprins o lumânare pentru Ucraina. Să nu ne grăbim cu concluziile și cu referințele la taina spovedaniei înainte de a aprecia patriotismul popii. (Apropos, ceva mai înainte, tot în Irkutsk, fusese reținut veteranul războiului din Afganistan și al războaielor din Cecenia, Vladimir Timofeev, iarăși pentru „discreditarea Forțelor Armate ale Rusiei” și „justificarea terorismului”, fiindcă s-a pronunțat împotriva operației militare speciale din Ucraina, numind-o invazie.)

Îmi amintesc cu aceste ocazii cât de mult se îngrijora și suferea emoțional Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MID-ului FR, în legătură cu starea libertății presei din R. Moldova și ne ținea lecții despre democrație, pluralism și libertatea de exprimare.

În altă ordine de idei, e curios că Iuliei Varakușina din Riazan nu i se incriminează faptul în sine de a scrie pe pereții WC-ului la vârsta de 44 de ani. Căci a scrie pe pereții closetelor face parte din tradiția culturală rusă și sovietică. Și în URSS pereții closetelor (nu le pot numi toalete) erau folosite, ca și samizdatul, pentru exprimarea unor opinii disidente, revoluționare, în proză și în versuri, iar KGB avea probleme serioase cu identificarea autorilor, din cauza nivelului tehnologic insuficient și a deficitului de camere de luat vederi. Faptul că Rusia a evoluat mult în această privință și FSB poate filma neîntrerupt intrările în WC-uri se datorează fără îndoială lui Putin care a ridicat țara din genunchi și acum desfășoară o operațiune militară specială în Ucraina, distrugând-o și omorând zeci de mii de ucraineni, ca să asigure „prezervarea Rusiei, să creeze condiții pentru dezvoltarea și întărirea ei”, indiferent de numărul de ruși și ucraineni ce vor muri pentru aceasta.

Acum stau și mă gândesc ce ar scrie Iulia Varakușina (dacă nu ar vedea-o nimeni, firește) pe monumentul lui Stalin, dezvelit zilele trecute la Volgograd, cu ocazia vizitei lui Putin. Oare nu era cazul ca fața și mâinile lui Stalin să fi fost vopsite în roșu sau măcar de pe mustățile-i de granit să picure sânge artificial? Și nu ar fi fost emoționant dacă, alături de bustul lui Stalin, Putin ar fi dezvelit și propriul său bust, cu mâinile pătate de sânge, în semn de recunoștință din partea poporului rus pentru continuarea cauzei mustăciosului conducător? Credeți că ar fi fost conflict de interese?

Al vostru arhipelat, legomenon hapaxios, Ion Buraga

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Maria 05.02.2023 12:09

Bravo,"Ziarului National"!!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md