13:58:01 15.06.2024
Stiri

Proiectul de declarație care ar urma să fie aprobat de liderii UE la Summitul de la Granada oferă speranțe R. Moldova: Extinderea va consolida „suveranitatea europeană” și va fi o „investiție geostrategică” în pacea și securitatea Europei

Actualitate 03.10.2023 15:35 Vizualizări1523 Autor: Ziarul National
Proiectul de declarație care ar urma să fie aprobat de liderii UE la Summitul de la Granada oferă speranțe R. Moldova: Extinderea va consolida „suveranitatea europeană” și va fi o „investiție geostrategică” în pacea și securitatea Europei
Summitul CPE, organizat pe 1 iulie curent în R. Moldova


Uniunea Europeană este pregătită să își sporească capacitățile de apărare pentru a contracara Rusia într-un mediu global amenințător și să considere extinderea blocului drept o investiție geostrategică, potrivit unui proiect de declarație ce urmează a fi aprobat la Summitul liderilor europeni de la Granada și consultat de Politico Europe.

„Ne vom consolida pregătirea în domeniul apărării și vom dezvolta baza tehnologică și industrială de apărare europeană, inclusiv prin mai multe investiții”, se arată în textul așa-numitei „declarații de la Granada”, document menit să lanseze procesul de reflecție privind agenda strategică a UE 2024-2029 și să înlocuiască, în termeni de ghidaj politico-strategic, declarația de la Versailles din martie 2022, la o lună de la invazia Rusiei în Ucraina, citează Calea Europeană.

Potrivit Politico Europe, invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina și perspectiva revenirii lui Donald Trump ca președinte al SUA anul viitor la Washington – ceea ce ar putea duce la mai puțin sprijin militar pentru Kiev – a forțat Bruxelles-ul să își regândească abordarea în materie de apărare.

Summitul de la Granada ca scop pregătirea unei direcții politice pentru următoarea Comisie Europeană, abordând diverse subiecte precum competitivitatea, migrația și extinderea.

„Granada este momentul să privim în urmă și să evaluăm în mod critic progresul în consolidarea suveranității noastre europene, identificând realizările noastre, precum și domeniile care necesită încă acțiunea noastră politică. Este, de asemenea, momentul să privim înainte, identificând provocările viitoare cu care va trebui să ne confruntăm și definindu-ne strategia de a profita de toate oportunitățile care ne așteaptă pentru a asigura rezistența și competitivitatea UE în acest mediu geopolitic în schimbare”, a transmis marți președintele Consiliului European, Charles Michel, în scrisoarea sa tradițională către liderii UE.

În ceea ce privește extinderea UE, textul argumentează că aceasta va consolida „suveranitatea europeană și reprezintă o investiție geostrategică în pacea, securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului nostru”. Dar, indiferent de acest lucru, atât UE, cât și viitoarele țări membre trebuie să fie pregătite, iar „Uniunea trebuie să întreprindă pregătirea internă necesară” privind extinderea, mai arată sursa citată.

Proiectul de declarație poate suferi încă modificări în perioada premergătoare Summitului din Spania din 6 octombrie. Reuniunea va fi precedată joi de al treilea summit al Comunității Politice Europene. La ambele momente, R. Moldova va fi reprezentată de președinta Maia Sandu, iar România - de președintele Klaus Iohannis, care se va deplasa în Spania cu mesajul „caracterului strategic al extinderii” și deschiderii negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina în acest an.

În scrisoarea transmisă marți liderilor europeni, Charles Michel a precizat că, dincolo de agenda strategică, o parte inerentă a acestei discuții se referă la viitorul unei Uniunii Europene lărgite și la consecințele pe care le poate implica această extindere.

„Este vital să luăm în considerare dinamica viitoare a Uniunii noastre, politicile noastre și procesul decizional, printre altele, pentru a asigura succesul continuu al UE” a conchis Charles Michel, enumerând trei întrebări critice: „Ce facem împreună? Cum decidem? Cum ne potrivim mijloacele cu ambițiile noastre?”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md