22:17:15 17.06.2024
Stiri

FOTO // Proiecte de reconstrucție a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”: Păreri împărțite privind conceptele arhitecturale menționate de juriu. Decizia finală încă nu e luată și publicul cere o dezbatere publică

Actualitate 29.09.2023 16:55 Vizualizări1679 Autor: Irina Nechit
FOTO // Proiecte de reconstrucție a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”: Păreri împărțite privind conceptele arhitecturale menționate de juriu. Decizia finală încă nu e luată și publicul cere o dezbatere publică
Sediul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a ars în septembrie 2020


Ministerul Culturii al Republicii Moldova a organizat un Concurs Internațional de Soluții Arhitecturale pentru a obține concepte de reabilitare a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” al cărei edificiu a ars în ziua de 24 septembrie 2020.

Proiectele au fost evaluate de un juriu internațional din care au făcut parte Mihail Agafița – dirijor, Artist al Poporului, R. Moldova; Lino Bianco – arhitect, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Malta în România şi în Republica Moldova, președinte al juriului; Ion Budeci – arhitect, secretar de stat la Ministerul Culturii al RM; Gheorghe Bulat – arhitect, R. Moldova; Ole Gustavsen – arhitect, Norvegia; Emil Ivănescu – arhitect, România; Eckhard Kahle – expert în acustică, Suedia; Misha Katz – dirijor, Franța; Stefano Francesco Musso – arhitect,Italia.

Pe 26 - 27 septembrie 2023 a avut loc Forumul Cultural „Patrimoniul național arhitectural: provocări, realizări și perspective”, în cadrul căruia i-a fost acordat Premiul 1 companiei Bez + kock Architekten Generalplaner GmbH din Germania, care a câștigat Concursul Internațional de Soluții Arhitecturale pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale din Chișinău.


Ffoto: Proiectul companiei Bez + kock Architekten Generalplaner GmbH din Germania, Premiul 1 acordat de juriul Concursului Internațional de Soluții Arhitecturale pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale „S. Lunchevici”

Conceptele arhitecturale care s-au plasat pe locurile 1, 2 și 3 sunt publicate pe site-ul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

Proiectul deținător al Premiului 1 a fost prezentat săptămâna aceasta la Ministerul Culturii, iar după apariția mai multor informații, a imaginilor proiectului în spațiul online, numeroși oameni de cultură, istorici, comentatori politici, scriitori, pictori, muzeografi, critici de teatru și film, artiști, intelectuali și-au exprimat nedumerirea sau chiar dezacordul privind conceptul arhitectural desemnat învingător, un concept care nu se încadrează în ambianța arhitecturală a centrului istoric al Chișinăului.

Mulți participanți la discuțiile online consideră că mai potrivit esteticii, liniilor arhitecturale ale centrului vechi, mai apropiat de spiritul locului, de fondul nostru afectiv și de memoria noastră colectivă este proiectul propus de arhitectul Vitalie Cataraga, deținător al Premiului 2.


Foto: Proiectul lui Vitalie Cataraga, Premiul 2 la același concurs

Discuțiile de pe rețelele de socializare sunt foarte intense, aprinse, la ea participă tot mai numeroși oameni, majoritatea susțin proiectul lui Vitalie Cataraga, dar sunt și mulți intelectuali care optează pentru proiectul companiei germane declarate câștigătoare la Concurs.

Cu certitudine, este necesară o dezbatere publică pe marginea proiectelor, pentru a fi luate în considerare și opiniile cetățenilor urbei, nu doar soluția arhitecturală aleasă de juriu drept cea mai bună.

Am întrebat-o pe doamna Svetlana Bivol, directoare a Filarmonicii Naționale, dacă va avea loc o astfel de dezbatere, iar domnia sa a răspuns afirmativ.

„Cu siguranță, în curând Ministerul Culturii va organiza dezbateri publice cu societatea civilă vizavi de conceptul câștigător și de celelalte proiecte menționare în urma concursului. În momentul de față, încă nu este luată o decizie definitivă și nu s-a stabilit care din companiile arhitecturale se va ocupa de elaborarea proiectului în sine”, a declarat Svetlana Bivol pentru Ziarul NAȚIONAL.

Am adresat și Ministerului Culturii întrebarea când va fi organizată dezbaterea publică, dar, deocamdată, nu am primit răspuns.

Vom reveni la subiect în unul dintre articolele următoare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md