14:58:46 27.07.2025
Stiri

PROGRAM NAȚIONAL // 30 de ani de la RĂZBOIUL de la Nistru: Plăci comemorative, școli denumite în cinstea eroilor care și-au dat viața pentru independența R. Moldova sau amenajarea mormintelor celor căzuţi în 1992

Actualitate 14.02.2022 14:14 Vizualizări1728
PROGRAM NAȚIONAL // 30 de ani de la RĂZBOIUL de la Nistru: Plăci comemorative, școli denumite în cinstea eroilor care și-au dat viața pentru independența R. Moldova sau amenajarea mormintelor celor căzuţi în 1992

În anul curent se vor împlini 30 de ani de la declanșarea războiului de la Nistru, iar autoritățile au decretat 2022 drept An al Recunoștinței veteranilor de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.

Programul național de acțiuni consacrate Anului Recunoștinței veteranilor de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova prevede instituirea și înmânarea, pe parcursul anului, a distincției prilejuite de împlinirea a 30 de ani de la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.

Totodată, străzile, gimnaziile și liceele din mai multe localități ale R. Moldova vor fi redenumite în cinstea băștinașilor căzuți în lupte, iar pe unele edificii vor fi instalate plăci comemorative.

De asemenea, vor fi organizate activităţi de restaurare şi amenajare a monumentelor, plăcilor comemorative şi mormintelor eroilor căzuţi în 1992, precum şi a celor care au decedat în perioada de pace.

Aceste acțiuni au fost puse la punct în cadrul primei ședințe de lucru a Comitetului organizatoric pentru organizarea și coordonarea, pe parcursul anului 2022, a activităților legate de Programul național de acțiuni consacrate Anului recunoștinței față de veteranii de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova, care a avut loc vinerea trecută la sediul Agenției pentru Știință și Memorie Militară.

Din cadrul Comitului organizatoric fac parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Biroul pentru relații cu veteranii al Cancelariei de Stat, Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Sănătății, Ministerului Culturii, Casei Naționale de Asigurări Sociale, Agenției Naționale Asistență Socială, Instituției Publice Naționale a Audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova”, Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”, Congresului Autorităților Locale din Moldova, precum și ai Academiei de Științe a Moldovei.

Menționăm că la conflictul armat de pe Nistru au participat circa 60 de mii de militari, polițiști, rezerviști și persoane civile. 286 de combatanți nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă, iar circa 300 au rămas invalizi.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri
27.07.2025 08:03 434 Horoscopul zilei 27.07.2025

Sondaj
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, pentru cine ați vota?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte