Profesorii din Moldova și România unesc forțele pentru consolidarea identității civice prin proiecte educaționale transfrontaliere


Cadrele didactice din învățământul general de pe ambele maluri ale Prutului, Republica Moldova și România, s-au întâlnit la Chișinău pentru un seminar bilateral eTwinning. În cadrul evenimentului, s-a discutat despre impactul proiectelor educaționale în dezvoltarea identității civice a elevilor. Sub tema „Consolidarea identitatii civice prin proiecte”, participanții au schimbat experiențe, au identificat soluții pentru a stimula implicarea elevilor în comunitate și au creat noi parteneriate transfrontaliere.
„Într-o lume în continuă schimbare, formarea unei identități civice solide este o prioritate în educație. eTwinning oferă elevilor din Republica Moldova și România ocazia să colaboreze, să înțeleagă mai profund valorile comune europene și să devină cetățeni activi și responsabili. Ministerul Educației și Cercetării sprijină aceste inițiative care conectează profesorii și elevii în jurul unor scopuri educaționale relevante și, totodată, durabile.”, a afirmat Marcelina Baleca, șefa Direcției generale politici în învățământul general la MEC.
Printre temele abordate, s-au numărat promovarea platformei European School Education Platform, integrarea temei anuale eTwinning 2025 și ciclul de viață al unui proiect educațional. De asemenea, participanții au discutat despre criteriile de calitate eTwinning. Profesorii au fost implicați activ în ateliere interactive, unde au prezentat proiecte de succes având, totodată, ocazia să elaboreze noi inițiative educaționale comune pentru anul școlar 2025–2026.
Reamintim că programul eTwinning a fost lansat în Republica Moldova în 2013. Este parte a platformei European School Education Platform. În prezent, 1630 de cadre didactice din Moldova sunt implicate activ în cadrul programului, luând parte la 207 proiecte educaționale europene în anul școlar 2024–2025.
Evenimentul a avut loc cu parteneriatul Universității Tehnice a Moldovei – Biroul Național de Asistență eTwinning Moldova, și Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale – Biroul Național de Asistență eTwinning România. Totul s-a desfășurat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene și al Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova.







































































