„Proeuropeanul” Ion Ceban, acuzat că s-ar fi ALIAT cu „propagandiști antistatali din Chișinău și Tiraspol”. „El aruncă toată vina pe Chișinău, deși adevăratul factor de șantaj și instabilitate în această situație este Gazprom”
Primarul capitalei Ion Ceban este acuzat că s-ar fi aliat cu „propagandiștii antistatali din Chișinău și Tiraspol” pentru a proteja arma de șantaj a Rusiei - „Gazprom”, dar și pentru a da vina pe actuala guvernare din R. Moldova, în contextul unei eventuale crize energetice în Transnistria. Învinuirile au fost lansate de președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Radu Marian.
Potrivit lui Radu Marian, adevăratul factor de șantaj este „Gazprom”, însă Ion Ceban pasează toată vina pe autoritățile centrale de la Chișnău.
„Primarul Ion Ceban demonstrează un comportament antistatal, atacând guvernarea pe tema situației energetice care ar putea apărea după 1 ianuarie, ca urmare a întreruperii contractului de tranzit al gazelor naturale prin Ucraina către regiunea transnistreană. Ceban se aliniază cu alți propagandiști antistatali din Chișinău și Tiraspol, care aruncă toată vina pe Chișinău, deși adevăratul factor de șantaj și instabilitate în această situație este Gazprom”, a declarat Marian.
Acesta a reamintit că, la 1 ianuarie 2025, expiră contractul de tranzit al gazelor naturale de la „Gazprom” prin Ucraina, destinate regiunii transnistrene.
„Chiar dacă nu le va mai livra prin Ucraina, Gazprom este obligat, conform prevederilor contractuale, să aducă aceste gaze la hotarul R. Moldova prin alte conducte. În cazul în care gazele naturale nu ajung în regiunea transnistreană, riscăm să ne confruntăm cu o criză umanitară pe malul stâng al Nistrului și cu prețuri ridicate pentru energia electrică pe malul drept – o situație care nu este în interesul nimănui”, a precizat deputatul din majoritatea parlamentară.
„Gazprom” poate decide unilateral să nu își respecte obligațiile, așa cum a demonstrat în trecut, a precizat sursa citată.
„Este suficient să ne amintim de toamna anului 2022, când Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către malul drept, deși era obligat contractual să livreze această resursă. De aceea, având în vedere lipsa de încredere față de acțiunile Kremlinului, R. Moldova a pregătit planuri de contingență și o serie de acțiuni pentru situația în care Gazprom nu își respectă angajamentele după 1 ianuarie 2025 - soluții alternative pentru regiunea transnistreană sunt. Rușii deja încearcă să condiționeze livrările de gaze către malul stâng al Nistrului prin manipularea subiectului datoriilor. Nu vom accepta acest șantaj.
Ceban este pe deplin conștient de această situație. Deși pretinde că este proeuropean, el alege să se alinieze cu cei care acționează împotriva intereselor statului R. Moldova. Apoi se miră de ce oamenii nu îl cred când el afirmă că este proeuropean. A fi în opoziție față de guvernare nu înseamnă a fi în opoziție față de interesele R. Moldova, domnule Ceban”, a conchis Radu Marian.
Ion Ceban nu a comentat, deocamdată, declarațiile lui Radu Marian.
DOC // Maia Sandu și Volodimir Zelenski, DECLARAȚIE comună semnată la Kiev: „Împreună cu Ucraina suntem mai puternici și pregătiți să ne protejăm cetățenii de șantajul Rusiei”
Maia Sandu, vizită la Kiev: Va discuta cu Volodymyr Zelenskyy inclusiv despre criza energetică din Transnistria, provocată de Federația Rusă
VIDEO // Dodon, foc și pară după vizita Maiei Sandu la Kiev. Socialistul, care a îndemnat-o anterior pe Maia Sandu să meargă la Putin și să le plătească rușilor pretinsa datorie de 709 milioane de dolari, vrea izolarea lui Zelenski