03:39:20 19.04.2024
Stiri

Procurorul-șef Anticorupție face apel la cetățeni să denunțe cazurile când li se cere mită pentru procurori și judecători: Așa scapă de răspundere și ajută la eliminarea elementelor corupte din sistemul judiciar. Ce „beneficii” vor avea avocații

Actualitate 01.02.2023 12:58 Vizualizări2005 Autor: Ziarul National
Procurorul-șef Anticorupție face apel la cetățeni să denunțe cazurile când li se cere mită pentru procurori și judecători: Așa scapă de răspundere și ajută la eliminarea elementelor corupte din sistemul judiciar. Ce „beneficii” vor avea avocații


Cercul vicios al unei justiții corupte poate fi întrerupt, dacă o verigă a participanților la aceste fapte va denunța cazurile, iar din sistem vor fi eliminați procurorii și judecătorii care iau mită, își sporesc averile pe care nu le pot justifica și torpilează lupta cu corupția în R. Moldova.

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a lansat astăzi un apel la adresa cetățenilor cărora li se solicită mită pentru a le fi rezolvate dosarele în justiție, dar și la adresa avocaților „intermediari” să denunțe la organul de urmărire penală cazurile, amintind că legea îi eliberează de răspundere, dacă depun autodenunț.

„Noi, ca instituție, avem instrumente, avem procurori, ofițeri, consultanți care contribuie și avem succes să prindem așa oameni în flagrant delict și să-i scoatem din sistemul de justiție cât mai repede. (...) Persoanele care plătesc mită, dar vin și depun autodenunț la organul de urmărire penală sunt eliberate de răspundere. Asta spune legea, în art. 325 și 326. Acesta nu este un lucru pe care îl negociem, este o prevedere legală. De ce? Pentru că legiuitorii noștri au considerat că este mai important să avem posibilitatea de a prinde persoanele în funcții cu putere, cu autoritate, cum ar fi procurori, judecători sau altele, decât să nu avem persoane care să depună autodenunț. Deseori, cazurile ajung la noi pentru că cineva care a plătit o mită nu a obținut ceea ce i s-a promis”, a declarat procurorul-șef al PA, într-o conferință de presă.

Dragalin a afirmat că știe cazuri când avocații care pretind mită de la clienți pun banii în buzunar, mințindu-i pe ultimii că pot influența procurori sau judecători, dar le-a promis celor care sunt intermediari în asemenea cazuri de corupție „beneficii” pentru denunțarea lor.

„Un instrument care ne-ar ajuta foarte mult să ajungem la procurorii și judecătorii corupți este să le putem oferi la intermediari anumite beneficii ca să conlucreze mai departe. De exemplu, dacă noi prindem în flagrant delict un avocat ce a spus că a luat mită pentru un judecător, să-i putem oferi beneficiu ca să coopereze mai departe. Adică, în loc să facem lucrul acesta public ca să știe toată lumea, să-i oferim opțiunea să colaboreze cu organul de urmărire penală în schimbul unor beneficii, să-i putem da echipament tehnic să ducă mita mai departe și să documentăm și ceilalți pași. Cred că aceasta ar fi o soluție să ajungem mai eficient la judecători și procurori corupți”, a explicat șefa PA.

Aceeași sursă a punctat că Parlamentul urmează să voteze, în a doua lectură, modificări la legislație care prevăd încheierea acordului de recunoaștere a vinovăției și care vor ajuta la atingerea mai rapidă a obiectivului de a elimina corupții din sistemul justiției.

În opinia Veronicăi Draglin, toți trebuie să contribuie pentru a avea o justiție corectă în R. Moldova și a îndemnat colegii săi să spună „nu” corupției, pentru a nu deveni „parte a justiției compromise”.

„Responsabilitatea noastră este să alocăm toate resursele pe care le avem, să scoatem așa oameni din sistemul de justiție, să-i arestăm, să acumulăm probe, să-i trimitem în judecată, să fie condamnați și trimiși la închisoare. Asta este prioritatea noastră pentru anul 2023, pentru că este o situație de urgență. Noi nu o să avem niciun progres în sistemul de justiție, dacă mai avem așa oameni în sistem. Ca să reușim, este necesar să implică cetățeni și funcționari publici, procurori și judecători”, a spus ea.

Veronica Dragalin a îndemnat „toți oamenii care au informații despre corupție să denunțe, să depună o plângere la Procuratura Anticorupție, care să ne permită să folosim instrumentele pe care le avem la dispoziție în conformitate cu legea ca să putem trage la răspundere așa persoane”.

Denunțurile pot fi depuse prin scrisori trimise prin poștă, prin prezență fizică la sediul Procuraturii Anticorupție (mun. Chişinău, bd. Stefan cel Mare şi Sfânt nr. 198), în mod electronic (proc-ant@procuratura.md) sau prin apel la Linia Națională Anticorupție - 0 800 55555.

Informațiile de pe rețelele de socializare sau declarațiile făcute în cadrul emisiunilor nu sunt considerate „denunțuri” de către procurori.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md