Procurorii din CSP solicită efectuarea unei ANCHETE riguroase în privința informațiilor din contul de Telegram spart al ministrului Sergiu Litvinenco


Membrii-procurori ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) cer anchetarea mesajelor din contul spart de Telegram al ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, care se referă la activitatea instituției.
„Este evident caracterul inadmisibil al oricărei ingerințe ilicite în dreptul la viața privată, garantat atât la nivel internațional, cât și prin actele normative naționale, standard ce rezultă expres din obligația de protejare a drepturilor omului și de asigurare a fiabilității principiului certitudinii juridice. Desigur, caracterul autentic sau trucat al acestor corespondențe urmează a fi probat în modul corespunzător în cadrul unor proceduri derulate, conform cerințelor stabilite de lege și avem ferma convingere că procurorii ce efectuează investigațiile procesual-penale vor depune întreaga diligență pentru a stabili adevărul și vor întreprinde măsurile ce se impun pentru identificarea eventualelor acțiuni ilicite”, se arată în declarația semnată de membrii-procurori ai CSP.
Potrivit semnatarilor, multiple pretinse conversații se referă nemijlocit la activitatea CSP. „Din conținutul acestora ar putea fi dedusă o aparență de influențare sau orientare a discreției unor membri ai CSP la adoptarea hotărârilor. Informațiile mediatizate conțin unele date care exprimă realități din proceduri/acțiuni/măsuri aflate, la diferite perioade de timp, pe rolul CSP. Având în vedere impactul mediatic și rezonanța socială sporită, examinarea și calificarea juridică a acestei situații necesită o abordare diligentă și sub toate aspectele, dat fiind faptul că orice omisiune de a da un răspuns ferm și fără dubii la evenimentele în speță, riscă să afecteze sever imaginea și credibilitatea CSP”, ser mai arată în declarație.
De menționat că membrul CSP, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a recunoscut că unele „fragmente” din acele discuții ar fi reale, doar că „hoții și bandiții încolțiți din toate părțile”, că ar sta în spatele spargerii corespondenței personale, ar fi trunchiat şi rupt din context unele discuții.
Ministrul a declarat „cu toată răspunderea” că nici pe parcursul mandatului și nici înainte de acesta „nu am comis acte care să încalce legea sau să atragă orice alt fel de sancţiune”. „Sunt gata să răspund pentru acțiunile mele în fața cetatenilor, dar nu mă voi lăsa intimidat în faţa hoţilor şi corupţilor care au jefuit ţara timp de 30 de ani şi care vor să-i oprească parcursul spre libertate, democraţie şi prosperitate”, a adăugat ministrul Justiției.
Amintim că miercuri, 9 noiembrie, în ziua în care Guvernul aproba și trimitea la Curtea Constituțională solicitarea de a scoate în afara legii Partidul „Șor”, au fost sparte conturile de Telegram ale președintei Maia Sandu și ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco.
La scurt timp după publicarea unor pretinse discuții de pe contul de Telegram al ministrului Justiției, fostul consilier al socialistei Zinaida Greceanîi și fostul adjunct al lui Ion Ceban la Primăria Chișinău, Fadei Nagacevschi, a declarat public faptul că discuția lui cu Sergiu Litvinenco este reală. După câteva minute, fostul premier Ion Chicu pus în funcție de Igor Dodon a solicitat demisia ministrului Litvinenco, subiect preluat acum de socialiști în spațiul public.
Și fostul lider al Platformei DA, Andrei Năstase, crede că șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ar trebui să-și dea demisia, după ce o discuție făcută publică ar surprinde momentul în care ministrul Litvinenco ar fi convenit punctajele acordate participanților la concursul pe care dânsa l-a câștigat în vara acestui an.









































































