21:59:24 09.10.2024
Stiri

Primii piloţi ucraineni au venit să se antreneze pe F-16 în România, anunţă ministrul ucrainean al apărării

Actualitate 13.09.2024 13:59 Vizualizări513 Autor: Ziarul National
Primii piloţi ucraineni au venit să se antreneze pe F-16 în România, anunţă ministrul ucrainean al apărării president.gov.ua


Ministrul Apărării din Ucraina, Rustem Umerov, a anunţat joi că piloţii ucraineni şi-au început antrenamentul pe F-16 în România, iar el se pregăteşte să vină în vizită, precizând, într-o postare pe Facebook, că a avut o convorbire telefonică cu omologul român Angel Tîlvăr, iar „consolidarea protecţiei cerului ucrainean împotriva rachetelor şi dronelor ruseşti” a fost principalul subiect al discuţiei.

„În curând, Ucraina va primi un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot de la partenerii români. Vor fi, de asemenea, mai multe avioane F-16 pe cerul ucrainean: un grup de piloţi de-ai noştri se află deja în curs de pregătire în România”, a spus el.

De asemenea, ministrul a anunţat că se pregăteşte de o vizită în România.

„Am avut o convorbire telefonică fructuoasă cu ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr. Subiectul principal a fost consolidarea protecţiei cerului ucrainean împotriva rachetelor şi dronelor ruseşti. În curând, Ucraina va primi un nou sistem de apărare aeriană Patriot de la partenerii noştri români. De asemenea, vor fi mai multe avioane F-16 pe cerul ucrainean: un grup de piloţi ai noştri se antrenează deja în România. I-am mulţumit colegului meu român, poporului şi guvernului ţării sale pentru sprijinul şi consolidarea apărării noastre aeriene. Am convenit să continuăm cooperarea. Îmi planific vizita în România”, a scris ministrul ucrainean, citat de news.ro.

În noiembrie 2023, la Baza Forţelor Aeriene Borcea din România a fost inaugurat Centrul European de Instruire pentru piloţii de avioane F-16. În iulie anul acesta, primii piloţi români au fost deja instruiţi acolo, dar până în prezent, nu au existat informaţii că piloţii ucraineni ar fi început să se antreneze la acest centru.

România a pus la dispoziţie infrastructura pentru realizarea centrului de la Borcea, compania producătoare de F-16, Lockheed Martin, a adus instructorii, iar Ţările de Jos au furnizat avioanele pentru antrenament. Statele Unite, Olanda, Danemarca şi Norvegia au promis că vor furniza avioane F-16 Ucrainei, iar liderul ucrainean a anunţat la începutul lunii trecute că primele aparate au sosit deja în Ucraina şi au început să fie folosite de piloţii ucraineni.

La rândul său, Ministerul român al Apărării a anunţat joi convorbirea ministrului Tîlvăr cu omologul ucrainean, dar în ceea ce priveşte antrenarea piloţilor ucraineni în România, comunicatul MApN o menţionează în termeni generali: „Ministrul român al apărării a transmis că România va continua să rămână angajată în cadrul eforturilor de sprijinire a Ucrainei derulate sub coordonarea Grupului de Contact pentru Ucraina, reiterând, în acest sens, după cum s-a stabilit încă de la începutul iniţiativei, disponibilitatea ţării noastre de a asigura condiţiile pentru ca piloţii ucraineni să înceapă pregătirea practică în Centrul European de Instruire F-16 de la Feteşti”.

De asemenea, comunicatul MApN menţionează că Tîlvar a condamnat în termenii cei mai fermi agresiunea neprovocată şi ilegală a Rusiei împotriva poporului ucrainean, inclusiv atacurile asupra populaţiei şi infrastructurii civile ucrainene.

Discuţia dintre cei doi miniştri a intervenit în ziua în care o navă care transporta cereale ucrainene a fost atacată cu o rachetă rusească în apropiere de apele teritoriale ale României, la 55 de km de Sfântul Gheorghe, o acţiune care a fost condamnată de Ministerul de Externe de la Bucureşti, despre care şefa diplomaţiei Luminiţa Odobescu a vorbit joi, la telefon, şi cu secretarul de stat american Antony Blinken.

O coaliţie internaţională, formată la 11 iulie 2023, în timpul summitului de la Vilnius, şi-a propus să instruiască piloţi, tehnicieni şi personal de sprijin F-16 pentru Forţele Aeriene Ucrainene. Iniţial, această coaliţie a fost formată din 11 ţări: Danemarca, Ţările de Jos, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia şi Regatul Unit, precum şi Ucraina. Grupul a fost supranumit „Ocean's 11" de către ministrul ucrainean al apărării de atunci, Oleksii Reznikov, cu referire la filmul american Ocean's Eleven. Ulterior şi Grecia a anunţat că se alătură acestei coaliţii, iar Statele Unite au anunţat că vor pregăti piloţi ucraineni. Ca parte a eforturilor coaliţiei, s-a decis ca un centru de instruire să fie înfiinţat şi în România.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.10.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile din 20 oct...

04.10.2024 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // Klimenko, evoluția u...

30.09.2024 09:46 Nicolae Negru Nicolae Negru // Logica rezistenței

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md