00:17:46 03.11.2024
Stiri

Primarul de Iași, Mihai Chirica, îndemn pentru cetățenii R. Moldova: „Moldovenii trebuie să să spună DA la referendum. În familia europeană este garantată securitatea. Rusia n-a oferit niciodată siguranță moldovenilor”

Actualitate 11.10.2024 13:40 Vizualizări1097 Autor: Ziarul National
Primarul de Iași, Mihai Chirica, îndemn pentru cetățenii R. Moldova: „Moldovenii trebuie să să spună DA la referendum. În familia europeană este garantată securitatea. Rusia n-a oferit niciodată siguranță moldovenilor” Facebook


Primarul municipiului Iași din România, Mihai Chirica, îndeamnă cetățenii R. Moldova să participe la referendumul constituțional de pe 20 octombrie curent și să voteze în favoarea integrării europene a statului nostru, proces care a adus bunăstare peste Prut.

Într-un interviu oferit pentru Ziua.md, primarul capitalei istorice a Moldovei a subliniat că avantajul Chișinăului este
că are în comunitatea europeană „o soră”, România, care o va ajuta să treacă mai ușor prin procesul de negocieri cu UE și să reușească mai rapid să depășească decalajul care există astăzi.

„Moldovenii trebuie să să spună „DA” la referendum și o spun cu toată forța și tăria, pentru că, în capitate de primar al municipiului Iași și ca persoană implicată activ în procesul de integrare a României în comunitatea europeană, am cunoscut toți pașii transformării orașului Iași și a întregii țări, odată de am devenit membri cu drepturi depline în comunitate. Trebuie să spună da, deoarece doar comunitatea europeană poate asigura progresul Republicii Moldova, succesul economic, creșterea stării de bine, a prosperității, a pensiilor a salariilor, apariția unor investitori puternici, care să asigure locuri de muncă, posibilitatea fiecărui moldovean de a-și găsi de lucru acasă, să nu mai plece din țară și, sigur, capacitatea de a avea mai multă siguranță pentru ziua de mâine”, a menționat primarul de Iași.

Mihai Chirica a ținut să sublinieze diferența de atitudine pe care a manifestat-o Rusia, de fiecare dată, în raport cu moldovenii, și care a adus aici doar prigoană, foame și teroare.

„Eu am să spun de fiecare dată: Rusia n-a oferit niciodată siguranță moldovenilor. De fiecare dată au fost prigoniți, trimiși în închisori, jefuiți, trimiși în Siberia sau în alte zone din Asia Mică și, în cele din urmă, s-a folosit în această provincie românească, pentru interese strategice sau de moment. Prin urmare, în momentul de față, Republica Moldova și fiecare cetățean are posibilitatea să intre în marea familie europeană, acolo unde securitatea este garantată, acolo unde fiecare stat membru se gândește la binele vecinului său”, a spus edilul de Iași.

El a mai ținut să accentueze că, având sprijinul Uniunii Europene, Republica Moldova își va putea soluționa mult mai rapid problemele social-economice, oferind, în acest sens, exemplul României.

„Unde este marea problemă a Republicii Moldova astăzi? Lipsa unor resurse financiare pentru a asigura servicii publice de calitate. Să știți că problema apei potabile o aveam și noi, înainte de a deveni stat membru, problema deșeurilor, probleme mari în transportul public, în furnizarea de energie electrică sau gaze naturale. Dar cu sumele pe care am reușit să le atragem de la comunitatea europeană și pentru municipiul Iași, în perioada 2019 - 2023, am cheltuit din bani europeni 1,7 miliarde de lei românești. Gândiți-vă că această sumă, doar pentru un oraș, se multiplică de multe ori pentru întreaga Românie. Uitați-vă cum arată transportul public din Iași, dați zece ani în urmă să vedeți ce era, dați 20 de ani în urmă, să vedeți ce jale era. Calitatea străzilor, a spațiilor publice, felul în care funcționează rețelele de apă și canalizare, modalitatea în care reușim să asigurăm servicii de termoficare și, mai ales, banii mulți care s-au băgat în sistemul de sănătate.

Din fondurile europene, noi pe municipiul Iași am construit cel mai mare spital din România. 680 de milioane de euro, cea mai mare sumă fiind atrasă din fonduri europene.
Prin urmare, sunt proiecte concrete care se văd, pe care fiecare cetățean al Republicii Moldova care pătrunde în România, poată să le vadă, să întrebe de unde au fost găsite sursele de bani și, desigur, să se gândească că același lucru poate fi replicat și în fiecare localitate din Republica Moldova”, a menționat Mihai Chirica.

Continuarea articolului
AICI


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.11.2024 12:13 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La urne! Avem r...

01.11.2024 08:57 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu sau Putin?

28.10.2024 13:50 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Atipicul stride...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va deveni președintele R. Moldova după turul doi al alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie 2024?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md