14:57:07 27.07.2025
Stiri

Primăriile din Bălți și Soroca explică procurorilor de ce nu au coborât drapelul în bernă când a fost înmormântat Matcovschi

Social 29.07.2013 12:14 Vizualizări1185
Primăriile din Bălți și Soroca explică procurorilor de ce nu au coborât drapelul în bernă când a fost înmormântat Matcovschi
În ziua în care a fost înmormântat poetul Dumitru Matcovschi, zi declarată drept doliu național, două primării - cea din Bălți și Soroca, nu au coborât drapelele în bernă.

Autorităţile din Bălţi susţin că nu au respectat decretul prezidenţial prin care a fost declarată ziua de 29 iunie 2013 „Zi de doliu național în legătură cu decesul scriitorului Dumitru Matcovschi”,  pe motiv că au primit documentul târziu.

„Decretul a fost emis pe 28 iunie, însă în cancelaria primăriei a fost recepţionat două zile mai târziu. Nu puteam să executăm un ordin fără actul propriu-zis”, a menționat pentru portalul moldovacurată.md, viceprimarul municipiului Bălţi, Alexadru Usatîi.

La rândul său, primarul oraşului Soroca, Elena Bondarenco, a declarat pentru „Moldova Curată” că edificiul în care se află primăria oraşului este proprietatea Consiliului raional Soroca, aşa că reprezentanţii acestei instituţii sunt responsabili de arborarea şi coborârea drapelului pe clădire.

„Primăria Soroca este la etajul patru, întreaga clădire este a Consiliului raional. Preşedintele acestei instituţii trebuia să respecte acest decret, comemorându-l pe poet. Primăria îşi arată respectul faţă de opera scriitorului, astfel că, la 11 iulie curent, Consiliul local a decis ca o stradă din oraş să fie denumită Dumitru Matcovschi”, a spus Bondarenco pentru sursa citată.

Potrivit moldovacurata.md, Oficiul Teritorial Bălţi al Cancelariei de Stat s-a autosesizat în privinţa acestor două cazuri şi la 5 iulie curent a trimis Procuraturii din Bălţi solicitarea de a examina sesizarea. Șeful Oficiul Teritorial Bălţi, Anatolie Harcenco, a declarat că, până în prezent, nu a primit niciun răspuns de la Procuratură.

La rândul său, Leonid Gagiu, procuror la Procuratura din Bălţi, afirmă că sesizarea respectivă este în proces de examinare.

De menţionat că, potrivit articolului 322 al Codului contravenţional, încălcarea cu intenţie a modului de folosire a simbolurilor de stat (stema, drapelul, imnul) ale Republicii Moldova sau ale unui alt stat se sancţionează cu amendă de până la 800 de lei pentru persoane fizice și până la 1500 de lei pentru persoanele cu funcţie de răspundere. Persoanelor juridice li se aplică o amendă de până la 2000 de lei.
Autor:
Stiri relevante
25.07.2025 20:45 903 Schimbări meteo pe 26 iulie 2025
Top stiri
27.07.2025 08:03 434 Horoscopul zilei 27.07.2025

Sondaj
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, pentru cine ați vota?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte