09:33:50 04.12.2022
Stiri

Prim-ministra Gavrilița NU mai acceptă ȘANTAJUL lui Putin și cere socoteală rușilor de la „Gazprom”, acționari majoritari la „Moldovagaz”: „Noi ne-am angajat să fim parte a lumii LIBERE”

Actualitate 07.10.2022 11:39 Vizualizări2110 Autor: Ziarul National
Prim-ministra Gavrilița NU mai acceptă ȘANTAJUL lui Putin și cere socoteală rușilor de la „Gazprom”, acționari majoritari la „Moldovagaz”: „Noi ne-am angajat să fim parte a lumii LIBERE”


Premierul Natalia Gavrilița a confirmat că riscul ca „Gazprom” să sisteze complet livrările de gaze naturale către R. Moldova există, iar acest lucru poate să se întâmple doar pentru faptul că R. Moldova condamnă războiul pornit de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Totodată, prim-ministra le-a amintit rușilor de la „Gazprom” că dețin pachetul majoritar al „Moldovagaz” și ar fi cazul să se implice pentru a soluționa problema lichidităților acestei companii.

Potrivit Nataliei Gavrilița, „Gazprom” a dat dovadă, atunci când a redus cu 30 la sută livrările către R. Moldova, că nu este un partener credibil.

„Indiferent ce este prevăzut în contract, am văzut cum lună de lună erau deconectate țări europene, care au fost nevoite să găsească alternative. De aceea, evident că acest risc persistă (să fie stopate livrările n.r.). Dar acest risc nu vine din anumite prevederi contractuale, pentru că acel care vrea să întrerupă contractul, va găsi motive. Este clar că noi cu fermitate condamnăm războiul din Ucraina, așa-numitele referendumuri și încercarea de a anexa teritorii. Noi ne-am angajat să fim parte a lumii libere, să ne dezvoltăm în stil european, de aceea motive le pot găsi în contract, în protocoale, în înțelegeri”, a declarat aseară Natalia Gavrilița, în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei, transmite IPN.

Șefa Executivului spune că Guvernul a avut mereu grijă ca „Moldovagaz” să-și poată onora toate plățile față de „Gazprom”. De asemenea, autoritățile fac stocuri de gaze naturale care vor fi folosite în cazuri de urgență, dacă „Gazprom” închide robinetul.

„Noi am abilitat „Energocom” să cumpere gaz de pe piața internațională. Avem stocuri, 53,5 milioane de metri cubi. E adevărat, volumele ne ajung pentru o perioadă scurtă, în condițiile lunii octombrie ne-ar ajunge pentru o lună. Dar noi mai avem posibilitatea să utilizăm un împrumut care a fost agreat deja cu BERD, care ne-ar permite să cumpărăm de pe piață cantități mai mari. Avem discuții cu Guvernul României, săptămâna viitoare va avea loc comisia interguvernamentală moldo-azeră la care voi participa, deci, discutăm cu mai mulți actori care ar putea să ne ofere acces alternativ la resurse energetice”, a mai spus Natalia Gavrilița.

Prim-ministra a subliniat că „Gazprom”, în calitate de acționar majoritar la „Moldovagaz”, ar trebuie să se implice în găsirea soluțiilor, dar să nu amenințe că va sista livrarea gazelor, dacă până la 20 octombrie nu va fi efectuată plata în avans.

„Noi suntem primul Guvern pentru care se aplică atât de strict prevederea de plată la data de 20 a fiecărei luni. În același timp, noi de fiecare dată am făcut totul posibil ca să ajutăm la problema lichidităților. Problema este că „Moldovagaz” este o întreprindere privată, iar „Gazprom” este acționar majoritar, adică „Moldovagaz” este o întreprindere-fiică a „Gazprom”. Ce a făcut „Gazprom” în problema lichidităților „Moldovagaz”? Noi am procurat datoriile confirmate prin judecată ale „Termoelectrica”, am eliberat CET-Nord de datoriile către „Moldovagaz”. Deci, noi nu doar asigurăm securitatea energetică a țării, dar eliberăm întreprinderile de stat de datorii istorice”, a punctat Natalia Gavrilița.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md