Președinția R. Moldova în cadrul Inițiativei Central Europene va promova integrarea europeană, sprijinirea Ucrainei și depășirea consecințelor războiului declanșat de Rusia, reabilitarea post-pandemie și realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă


R. Moldova a preluat președinția în cadrul Inițiativei Central Europene, iar obiectivele autorităților de la Chișinău pentru anul 2023 sunt promovarea, din această postură, a integrării europene, sprijinirea Ucrainei și depășirea consecințelor războiului declanșat de Federația Rusă, reabilitarea post-pandemie și realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.
Prioritățile Republicii Moldova în cadrul organizației au fost prezentate astăzi de către secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vladimir Cuc, în cadrul reuniunii coordonatorilor naționali ai Inițiativei Central Europene (ICE), care s-a desfășurat la Trieste.
Potrivit lui Vladimir Cuc, pe parcursul exercitării președinției va fi facilitată cooperarea pe filiera parlamentară, sprijinită redresarea economică, promovată interacțiunea în domeniul sănătății. De asemenea va fi acordată atenția promovării conectivității, cooperării științifice și agendei pentru tineret.
Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a salutat de la distanță participanții la reuniune, menționând că Republica Moldova a preluat „cu o deosebită responsabilitate” președinția în cadrul Inițiativei Europei Centrale, o inițiativă importantă ale cărei obiective sunt promovarea integrării europene și impulsionarea dezvoltării durabile în statele sale membre.
„Confirm angajamentul republicii noastre față de obiectivele principale ale ICE. Prin dialogul politic, diplomația multilaterală, finanțarea și implementarea unor proiecte și inițiative concrete, vom obține un impact tangibil în regiune”, a spus Nicu Popescu.
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează că, în cadrul reuniunii, a fost prezentat logo-ul președinției moldovenești în cadrul ICE ce conține ornamentul cămășii cu altița, elementul de identitate culturală, care a fost inclus în patrimoniul cultural imaterial UNESCO.
Inițiativa Central Europeană este cel mai mare for pentru cooperarea regională în Europa Centrală, care promovează cooperarea politică, economică, culturală şi științifică între statele sale membre. Misiunea sa de bază este cooperarea regională pentru integrare europeană. Din cadrul ICE fac parte nouă state membre UE și opt state candidate pentru aderare la UE. ICE are statut de observator în cadrul Adunării Generale a ONU.









































































