Președinta Sandu vede partea plină a paharului în ceea ce privește reforma justiției: „Dacă luăm o listă din cei mai odioși judecători care erau în R. Moldova în 2016 - 2017 și comparăm, cea mai mare parte a celor corupți au plecat din sistem”
Președinta Maia Sandu recunoaște că reforma justiției, una dintre cele mai mari promisiuni electorale ale Partidului Acțiune și Solidaritate pe care l-a condus până a deveni șefă a statului, dar și a sa din timpul campaniei prezidențiale de acum patru ani, nu s-a întâmplat „suficient de repede și suficient de bine”. Totuși, Maia Sandu preferă să vadă partea plină a paharului și spune că este nevoie de încă până la un an de zile pentru a duce lucrurile la bun sfârșit în acest domeniu.
„Lucrurile s-au mișcat. Dacă luăm o listă din cei mai odioși judecători care erau în R. Moldova în anii 2016 - 2017 și comparăm cu ceea ce avem astăzi, o să vedeți că cea mai mare parte a celor corupți a plecat, totuși, din sistem. Că nu vedem rezultate concrete pe dosare - este adevărat, dar trebuie să finalizăm acest proces de curățare a sistemului. Noi am sperat, la fel ca cetățenii, că o să putem să facem mai repede lucrurile, dar calea pe care mergem acum este una corectă. Am reușit să curățăm o parte din sistem, trebuie să continuăm curățenia în sistem. Și atunci când se va finaliza curățenia, vom avea certitudinea că hoții nu vor mai putea face târg cu un judecător sau altul, că judecătorii nu vor mai lua mită atunci când iau decizii, dar vor lua decizii conform legii”, a declarat președinta Sandu joi-seară, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV Chișinău.
Șefa statului a ținut să sublinieze că reforma justiției este una „complicată”, dar autoritățile vor face tot posibilul pentru a o duce „până la capăt”. Potrivit Maiei Sandu, pentru a curăța eficient sistemul, este nevoie de schimbarea componenței Inspecției Judiciare, lucru care mai durează.
„Avem un singur caz în care un hoț a fost condamnat (Ilan Șor - n.r.) și, din păcate, acesta a fost protejat de alte state (Israel și Federația Rusă - n.r.) și nu a ajuns să facă închisoare. Vedem că se mai amână dosarele, pentru că nu avem încă o masă critică de judecători corecți și curajoși. Mai vedem și situații când judecătorii parcă sunt corecți, dar nu au curaj. Trebuie să se schimbe componența Inspecției Judiciare, dar durează mai mult ca toate ca aceste instituții să se curețe și procesele să înceapă să funcționeze. Am zis să nu lăsăm dezamăgirile să oprească această reformă, trebuie să insistăm și să o ducem la capăt”, a punctat Maia Sandu.
VIDEO // Vicepreședintele Parlamentului European îi îndeamnă pe cetățenii R. Moldova să VOTEZE la referendumul privind aderarea la UE. Victor Negrescu: „Dacă cetățenii vor vota masiv, atunci parcursul european va deveni IREVERSIBIL”
DECLARAȚIE // R. Moldova va adera la Uniunea Europeană „cu un an – doi” înaintea Ucrainei: Lipsa unei industrii și agriculturi puternice ne-ar putea scurta drumul spre UE
VIDEO // Opt camioane pline cu peste 100 000 de cărți au trecut Prutul: Guvernul României a cheltuit peste 15,5 milioane de lei pentru a înnoi stocurile de carte din cele 300 de biblioteci ale R. Moldova