Presa din România: „Ziua în care Plahotniuc a arătat ca este noul șerif în Moldova”


Partidul lui Vlad Plahotniuc a dărâmat astăzi Guvernul din care făcea parte. Cu două săptămîni în urmă, procurorul apropiat de acelaşi partid ceruse arestarea lui Vlad Filat, concurentul lui Plahotniuc pentru puterea absolută în Moldova. Acum, cu PLDM în degringolada, Plahotniuc are toate cărţile în mână pentru formarea unui nou Guvern care să mimeze orientarea proeuropeană. El are însă şi cărţile necesare pentru a deraia complet Moldova din drumul spre Europa. Cu o criză economică şi socială în progresie, cu mari şanse de conflicte interne, Moldova se vede condusă de un stăpân în comparaţie cu care Sorin Ovidiu Vântu, Voiculescu sau Patriciu par domnişoare de pension, scrie hotnews.ro.
Dar cine este Plahotniuc? Genul de racket mai deştept decât angajatorii lui, Plahotniuc a acumulat bani şi a devenit un nume cunoscut în Moldova în anii 2000, când a ajuns director general al „Petrom Moldova”. Din acel moment a început să acumuleze şi putere politică, pe care a folosit-o iniţial că să câştige influenţă pe lângă Vladimir Voronin, apoi că să rupă o parte din partidul acestuia şi să construiască un partid tot mai important în Moldova, Partidul Democrat. A continuat să strângă bani prin afaceri în domenii diverse, dar esenţial pentru el a fost controlul pieţei media: prin agenţia lui publicitate controlează mare parte din bugetele de reclamă din ţară, deţine mare parte din piaţă TV şi radio prin trustul Prime TV.
În paralel, a dus o luptă la baionetă împotriva lui Vlad Filat, cel care acumulase, la rândul sau, o putere uriaşă în micuţa republica ce balansa permanent între UE şi Rusia. În urmă negocierilor politice din ultimii ani, Plahotniuc a reuşit să-şi asigure controlul asupra procuraturii şi, în ultimele luni, asupra serviciilor secrete. Adăugaţi la asta bani, enorm de mulţi bani pentru o ţară că Moldova, adăugaţi influenţă politică majoră, adăugaţi lovitură uriaşă de forţă prin arestarea preventivă a lui Filat, adăugaţi reintrarea în legătură cu Rusia (după ce a avut o scurtă perioada în care îşi răcise relaţiile cu Moscova) şi veţi avea imaginea unui personaj scăpat de sub orice control.
Că să înţelegeţi personajul, citiţi în Evenimentul Zilei descrierea întâlnirii dintre el şi Sorin Ovidiu Vântu, relatată de fostul ziarist Dragoş Nedelcu, pe atunci apropiat de Vântu.
Aşadar, Plahotniuc e acum masculul alfa în politică din Moldova. Care sunt scenariile pentru el?
În primul rând, să vedem distribuţia partidelor din Parlamentul de la Chişinău . Partidul Democrat (controlat de Plahotniuc) are 19 locuri, la fel că şi PLDM (partidul înfiinţat de Filat, aflat acum în convulsii interne majore după arestarea acestuia). Partidul Socialiştilor (prorus, condus de Igor Dodon) are 24 de locuri, Partidul Comuniştilor (Vladimir Voronin, oportunist politic, greu de asimilat curentului prorus sau curentului proeuropean) are 21 de locuri, Partidul Liberal (Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă, proeuropean) are 13 locuri, iar 5 locuri sunt ocupate de neafiliatii plecaţi din PLDM, printre care şi Iurie Leancă.
Citiți continuarea articolului AICI.











































































