04:55:22 24.04.2024
Stiri

PREMIERĂ // În R. Moldova este permisă activitatea băncilor BIOLOGICE umane: Datele donatorilor, protejate

Actualitate 01.03.2024 11:38 Vizualizări1132 Autor: Ziarul National
PREMIERĂ // În R. Moldova este permisă activitatea băncilor BIOLOGICE umane: Datele donatorilor, protejate


Activitatea băncilor biologice umane și a celor cu scop de cercetare științifică este reglementată în premieră la nivel legislativ în R. Moldova.

Un proiect de lege, votat în lectură finală de către Parlament în această săptămână, definește noțiunea de bancă biologică umană sau biobancă și stabilește dreptul acestora de a organiza activitatea de cercetare în domeniul sănătății. De asemenea, documentul asigură natura voluntară a donării, confidențialitatea identității donatorilor și protejarea persoanelor de utilizarea arbitrară a datelor genetice și de discriminare bazată pe interpretarea structurii ADN-ului lor.

Potrivit președintelui Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Adrian Belîi, care este unul din autorii inițiativei legislative, proiectul reglementează condițiile pentru prelucrarea și stocarea probelor lichide: sânge integral, plasmă, ser, urină, spută, salivă, lichid cefalo-rahidian etc.; a probelor solide: fragmente de țesuturi, celule; a componentelor și subcomponentelor celulare: citoplasmă, nuclei, mitocondrii ș.a.; a fracțiunilor biochimice/moleculare: ADN, ARN, proteine.

De asemenea, sunt reglementate descrierile ADN-ului, ale stării de sănătate și genealogiile donatorilor de probe biologice umane. Totodată, sunt explicate drepturile și obligațiile donatorilor de probe biologice umane, ale administratorului și utilizatorilor autorizați ai băncii biologice, ale cercetătorilor geneticieni cu referire la probele biologice umane, dar și condițiile pentru înființarea și menținerea băncii biologice, precum și pentru protecția datelor.

Normele mai stipulează condițiile necesare privind consimțământul pentru a deveni donator de probe biologice umane, dar și dreptul de proprietate asupra probelor biologice umane, a datelor stocate.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate, în conlucrare cu reprezentanți ai mediului academic, instituțiilor specializate, inclusiv Agenția de Transplant, ministerului de profil, societății civile, și armonizează legislația națională la cea a Uniunii Europene.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md