15:56:29 03.10.2023
Stiri

Povestea blugilor. Cum au apărut niturile de cupru din colțurile buzunarelor

Actualitate 24.05.2023 07:28 Vizualizări1180 Autor: Ziarul National
Povestea blugilor. Cum au apărut niturile de cupru din colțurile buzunarelor Shutterstock


La 20 mai 1873, Levi Strauss şi Jacob Davis au obţinut brevetul privind procesul de montare a niturilor de cupru la pantalonii din denim, folosiţi la lucru de către bărbaţi.

Comerciantul de mărfuri Levi Strauss s-a născut în Bavaria, Germania, la 26 februarie 1829.

Photo of Levi Strauss

Levi Strauss. Profimedia

În 1846, a emigrat în New York împreună cu mama şi cu surorile sale. Acolo trăiau deja cei doi fraţi mai mari ai săi, Jonas şi Louis, care aveau o afacere cu textile numită „J. Strauss Brother & Co.".

În 1853, Levi a mers la San Francisco, pentru a deschide şi pe Coasta de Vest o filială a afacerii cu textile a fraţilor săi.

În următorii 20 de ani, afacerea sa a devenit una de mare succes, realizându-și un nume nu doar ca om de afaceri respectat, ci şi ca filantrop local. Printre produsele vândute se afla şi o ţesătură robustă din bumbac numită denim, potrivit hawthornintl.com, transmite Agerpres.

Întâlnirea lui Levi Strauss cu Jacob Davis, croitorul care a venit cu ideea de a pune nituri metalice pentru ca pantalonii să nu se mai destrame la cusături

Unul dintre clienţii săi era croitorul Jacob Davis din Reno, Nevada. Acesta cumpărase ţesătură de denim pentru afacerea sa: producea articole robuste, cum ar fi corturi, pături pentru cai şi huse pentru căruţe. El a fost însărcinat de o companie minieră care se ocupa cu extragerea aurului să croiască nişte pantaloni dintr-un material gros care putea rezista la muncă grea.

Într-o zi, soţia unui muncitor local l-a rugat pe Jacob Davis să facă o pereche de pantaloni care să nu se mai destrame pe la cusături. Davis s-a gândit la o modalitate de a întări pantalonii şi i-a venit ideea de a pune nituri metalice în punctele de încordare, cum ar fi colţurile buzunarelor şi la baza porţiunii de încheiere cu nasturi a pantalonilor.

Convins că aceşti pantaloni cu nituri vor fi un succes, Davis a decis rapid că trebuie să obţină un brevet, dar avea nevoie de un partener de afaceri care să-l ajute la derularea proiectului.

S-a gândit imediat la Levi Strauss, de la care cumpărase materialul pentru pantaloni, propunându-i acestuia să obţină brevetul împreună. Levi, un om de afaceri priceput, a văzut imediat potenţialul acestui nou produs şi a fost de acord cu propunerea.

La 20 mai 1873, cei doi parteneri de afaceri au primit brevetul nr. 139.121 „An Improvement in Fastening Pocket Openings" de la Oficiul de brevete şi mărci comerciale din SUA.

În curând, prima pereche de pantaloni din denim cu nituri de cupru a fost făcută şi vândută. Astfel, a început istoria pantalonilor pe care astăzi îi ştim sub numele de „blue jeans" sau „jeanşi".

Până prin anii 1960 aceştia s-au numit „waist overalls" („salopetă până la brâu") dar generaţia „baby boomers" a adoptat numele de „jeanşi".

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md