00:21:48 24.07.2025
Stiri

Polițiștii, asalt la Primăria capitalei

Social 25.05.2013 13:26 Vizualizări1865
Polițiștii, asalt la Primăria capitalei
 

Apartamente // Peste o mie de polițiști pretind de la Primăria capitalei spațiu locativ, având decizii de judecată care le dau dreptate

Sute de poliţişti care activează în municipiul Chişinău trăiesc cu chirie împreună cu familiile şi aşteaptă de ani buni să le fie repratizat spaţiu locativ, aşa cum prevede legislaţia Republicii Moldova. Însă, uneori oamenii legii abuzează de acest drept şi fac tot posibilul să obţină gratuit un apartament de la Primărie. Pentru a-şi atinge scopul, sunt gata să comită falsuri, să lase în stradă familii cu mulţi copii sau persoane cu dizabilităţi. Primăria capitalei anunţă că nu va capitula în faţa „poliţiştilor-hoţi de locuinţe”.

Sechestru

În ultimii ani, Primăria Chişinău a construit doar un singur bloc, pe str. Liviu Deleanu 9/2, preconizat pentru persoanele social-vulnerabile, deşi locuinţe așteaptă peste zece mii de familii dezavantajate. Chiar de când a început construcţia, casa a devenit ţinta poliţiştilor şi procurorilor care solicitau locuinţe de la Primărie. Bucuria familiilor sărace care au primit de la autorităţile locale bonuri de repartiţie în acest bloc s-a transformat la scurt timp în calvarul vieţii lor. Apartamentele au ajuns sub sechestru din cauza proceselor de judecată intentate de către oamenii legii împotriva Primăriei. De la finele anului 2012, Primăria nu mai este obligată să le ofere acestora spațiu locativ, dar instanțele de judecată o mai obligă să-i asigure cu apartamente, inclusiv pe unii care au un an sau doi de experiență (!), în baza prevederilor legale anterioare.

„Blocul săracilor” - ţinta poliţiştilor

În vara anului 2009, Consiliul Municipal Chişinău (CMC) a fost obligat de Curtea de Apel să-l asigure cu spaţiu locativ pe poliţistul Petru Domnişor. Primăria a căutat mai bine de doi ani o locuinţă liberă pentru acesta, dar poliţistul nu a fost dispus să aştepte şi a solicitat apartamentul nr. 51 din blocul care se construia pe str. Liviu Deleanu 9/2. Executorul judecătoresc Oleg Ungureanu a cerut Întreprinderii de Stat „Cadastru” să aplice sechestru pe această locuinţă pentru ca autorităţile locale să nu-l poată repartiza unei alte persoane sau înstrăina. Prin dispoziţia Primăriei, la 8 august 2012, apartamentul respectiv a fost repartizat lui Mihail Leu, împreună cu soţia şi două fiice, care era primul în lista invalizilor din copilărie pentru asigurarea cu spaţiu locativ de către stat. Autorităţile locale s-au adresat în instanţă pentru ridicarea sechestrului. La 30 ianuarie 2013, Curtea de Apel a stabilit că executorul judecătoresc a acţionat ilegal cerând aplicarea sechestrului asupra unui apartament care se afla încă în fază de construcţie. Totuşi, poliţistul Petru Domnişor insistă să obţină această locuinţă.

 

O familie cu tripleţi, alungată din casă

 

O situaţie similară este şi în cazul familiei Armăsari care are tripleţi. Aceasta riscă să ajungă în stradă după ce instanţa de judecată i-a dat câştig de cauză poliţistului care solicită dreptul asupra apartamentului pe care l-a primit în acelaşi bloc destinat familiilor vulnerabile. Prin hotărârea Curţii de Apel Chişinău din 3 decembrie 2010, CMC a fost obligat să-l asigure cu spaţiu locativ pe poliţistul  Valeriu Dumitriu, fiind aplicat sechestru pe apartamentul nr. 65 din „blocul săracilor”. La 8 august 2012 a fost semnat ordinul primarului general Dorin Chirtoacă prin care locuinţa respectivă i-a fost acordată familiei Armăsari. Poliţistul s-a adresat Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), cerând anularea ordinului edilului capitalei, evacuarea familiei cu tripleţi şi achitarea unui prejudiciu moral în mărime de jumătate de milion de lei. La 6 martie 2013, CSJ i-a dat parţial dreptate poliţistului, anulând ordinul primarului. Autoritățile locale au cerut revizuirea deciziei de judecată.

 

Se comit falsuri în acte

Un fost angajat al Departamentului Instituţii Penitenciare, care s-a concediat din sistem după ce a atins vârsta de pensionare, a recurs la înşelăciune pentru a obţine un apartament de la Primărie. În 2006, CMC a fost obligat de Judecătoria Centru să-i acorde spaţiu locativ lui Marcel Rusu. Până în 2012, acesta sistematic s-a adresat Primăriei, solicitând repartizarea apartamentului nr. 77 din blocul situat pe bulevardul Constantin Negruzzi 1, fără a motiva de ce își dorește anume acest apartament. Încăperea are o suprafaţă totală de 131 de metri pătraţi şi de facto este nelocativă, fiind anterior magazin situat la parterul blocului. În septembrie 2012, Rusu a primit în condiţii dubioase de la Direcția locativ-comunală și amenajare bon de repartiţie în apartamentul respectiv.

„În prima instanță a fost prezentată o hotărâre falsă privind transferul spațiului din comercial în locativ. Magistratul Judecătoriei Centru, Ștefan Niță, chiar a fost chemat pentru explicații la Consiliul Superior al Magistraturii, dar nu a fost găsit vinovat pentru că a admis acest act. Marcel Rusu s-ar fi înţeles şi cu angajaţii Direcției locativ-comunale care au tăinuit faptul că, în martie 2008, același poliţist a primit un apartament cu o cameră pe bulevardul Dacia 46 şi de atunci nu a stat în rând pentru a-şi îmbunătăţi condiţiile de trai. Nu ştim care este soarta acelui apartament, cert este că nu avea dreptul asupra altuia. Funcţionarii Direcţiei locativ-comunale care au fost implicaţi în acest caz au fost concediaţi”, a declarat şefa Direcţiei asistenţă juridică din cadrul Primăriei Chișinău, Diana Gurschi.

Dosar la CNA

Centrul Naţional Anticorupţie anunţa încă acum două luni despre existenţa unui dosar penal pe marginea acestui caz, dar deocamdată se bate pasul pe loc. La 7 martie curent, edilul capitalei Dorin Chirtoacă a fost audiat de ofiţerii CNA ca martor în acest dosar. „Nimeni nu are acum statut de bănuit sau învinuit. Sunt audiaţi factorii de decizie din cadrul Primăriei”, a precizat şefa Serviciului de presă al CNA, Angela Starinschi.

La 26 aprilie curent, Primăria a cerut revizuirea deciziei Curții Supreme de Justiție privind repartizarea imobilului din strada Constantin Negruzzi 1 lui Marcel Rusu. Dacă locuinţa va ajunge din nou în posesia autorităţilor locale, va fi scoasă la licitaţie pentru a completa bugetul municipal. „Primăria intenţionează să înstrăineze acest imobil. Vorbim despre 130 de metri pătraţi în inima Chişinăului. Vă daţi seama cât costă?”, a punctat Diana Gurschi.

Blocuri construite de MAI

Ministerul de Interne a primit în perioada 2004-2006 mai multe terenuri de la Primăria Chișinău pe care urma să construiască blocuri de locuit pentru angajații instituției. Câteva case au fost construite, dar nu toate apartamentele au ajuns la polițiști. „În prezent există peste 1000 de hotărâri de judecată privind repartizarea spațiilor de locuit oamenilor legii, dar autoritățile locale nu dispun de apartamente libere. E problema Ministerului de Interne de ce acești angajați nu au primit locuințe în acele blocuri noi, dacă se aflau în liste. Apartamentele au ajuns la terțe persoane sau proprietarii le-au vândut ulterior la preț majorat. Dacă mergeți acolo, veți număra pe degete polițiștii care locuiesc în aceste blocuri”, ne spune Diana Gurschi.

Primăria trebuie să execute

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) spun că Primăria este obligată să execute hotărârile instanțelor de judecată care au fost emise până la aprobarea noii Legi cu privire la poliție. „Aceste decizii sunt istorice și trebuie executate. Deja după 5 martie curent, polițiștii nu mai au dreptul să ceară spațiu locativ de la autoritățile locale. Guvernul trebuie să implementeze proiecte sociale pentru polițiști”, explică șeful Secției politici sociale din cadrul MAI, Tudor Prida. Acesta a precizat că, deocamdată, nu este o bază de date comună privind numărul polițiștilor care au solicitat locuințe de serviciu. Fiecare subdiviziune subordonată MAI-ului are propriile liste cu cei care așteaptă apartamente.
Autor: Stela Mihailovici
Stiri relevante
Top stiri
23.07.2025 08:23 546 Horoscopul zilei 23.07.2025

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte