09:30:13 04.12.2022
Stiri

Politicienii PRORUȘI din R. Moldova, DESFIINȚAȚI de Mihailo Podoleak. „IUBESC R. Moldova. Ucraina va CÂȘTIGA războiul, iar enclava CRIMINALĂ Transnistria va dispărea. Clasa politică se va CURĂȚA de partidele finanțate de Rusia”

Actualitate 27.09.2022 12:14 Vizualizări31503 Autor: ZiarulNational
Politicienii PRORUȘI din R. Moldova, DESFIINȚAȚI de Mihailo Podoleak. „IUBESC R. Moldova. Ucraina va CÂȘTIGA războiul, iar enclava CRIMINALĂ Transnistria va dispărea. Clasa politică se va CURĂȚA de partidele finanțate de Rusia”


Mihailo Podoleak, consilierul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, este stupefiat de faptul că în R. Moldova mai sunt partide politice care sprijină acțiunile criminale ale Rusiei în țara sa, iar acum încearcă să destabilizeze situația la Chișinău în favoarea politicii promovate de Vladimir Putin. De asemenea, consilierul prezidențial este convins că, după ce Rusia va pierde războiul declanșat în Ucraina, R. Moldova va rezolva pentru totdeauna problema cu „enclava criminală” Transnistria și se va curăța de partidele finanțate de Kremlin.

Potrivit consilierului Podoleak, la ora actuală s-au diminuat semnificativ riscurile escaladării situației prin intermediul trupelor rusești dislocate în „enclava criminală” Transnistria.

„Un asemenea riscă exista în primele în primele două luni, două luni jumătate de începerea războiului. Atunci Rusia intenționa să ajungă în Odesa, iar ulterior în Transnistria”, a declarat aseară Mihailo Podoliak, în cadrul unei emisiuni de la Pro Tv Chișinău.

Sursa citată subliniază că R. Moldova se confruntă acum cu riscuri de ordin politic, ținând cont de faptul că Rusia, prin intermediul unor partide loiale, încearcă să destabilizeze situația la Chișinău și să preia puterea.

„Din câte înțeleg eu, sunt anumite grupări care și până acum iau în serios varianta că Rusia poate să joace un rol pozitiv în politica din R. Moldova. Asta provoacă uimire, de parcă acești oameni trăiesc într-o izolare totală. Sunt oameni care sprijină poziția Rusiei. Asta provoacă mare uimire, reieșind din filozofia de ură afișată de Federația Rusă. Eu nu înțeleg cum poți să susții așa ceva. Din perspectivă strategică, sprijinirea oricăror inițiative ale Rusiei pe termen scurt, mediu sau să ai poziții prorusești înseamnă să fii outsider. Mai simplu spus, Rusia, după ce va pierde războiul, dar cu siguranță va pierde, va fi o țară care nu va putea avea nicio influență în politica din Europa, inclusiv din R. Moldova. Astfel, să sprijini pozițiile rusești în R. Moldova… pentru noi e ceva tare ciudat”, a punctat Podoleak.

R. Moldova va avea șansa să se dezvolte rapid fără nicio influență din partea Rusiei

În același context, consilierul lui Zelenski spune că în Rusia va începe un proces profund de transformări, iar Ucraina și R. Moldova vor avea la dispoziție 15 ani pentru a se dezvolta.

„Mulți cred că Rusia va rămâne în continuare un stat puternic, cu influență. Nu se va întâmpla așa, deoarece vor începe mai multe procese după înfrângerea rușilor. În Rusia va începe un proces intern de transformări radicale. Va fi un proces lung de schimbare a elitelor politice. Totodată, în alte state va începe un proces de curățare de prezența rusească. Nu doar din punct de vedere al acestor enclave de genul Transnistriei, dar și de curățare de partide care de multă vreme, direct sau indirect, erau finanțate de Federația Rusă. Astfel, procesul politic în sine va fi foarte interesant, inclusiv în R. Moldova. Astfel, noi, Ucraina, dar și R. Moldova, vom avea la dispoziție 15 ani pentru a reconstrui statele noastre și de a rezolva toate aceste procese negative, care nu ne-au permis să ne dezvoltăm. Nu sunt alte variante decât Ucraina să învingă în acest război. Avem un singur scenariu – victoria. Vom merge până când ne vom elibera teritoriul, inclusiv Crimeea”.

„Să susții partide pro-Kremlin pare mai degrabă o problemă pentru psihiatri, nu pentru politologi”

Mihailo Podoleak apreciază poziția adoptată de autoritățile de la Chișinău și nici nu vrea să se gândească ce ar fi fost dacă la putere în R. Moldova erau forțe loiale lui Putin.

„Apreciem faptul că autoritățile de la Chișinău au o poziție pro-Ucraina și s-au raliat poziției oficiale a UE. Pentru noi e principial acest lucru. R. Moldova acționează sincronizat în aceeași notă cu partenerii europeni. Ce se întâmpla dacă la putere erau forțe prorusești? Nu vreau să mă amestec în treburile interne ale R. Moldova, dar pentru mine este straniu faptul că nu doar că există partide politice de orientare rusească în R. Moldova, dar că sunt oameni, care zic că au nevoie de asemenea partide și le susțin. Sunt uimit, pentru că toți pot să vadă cum procedează Rusia în Ucraina, cum procedează Rusia în aceeași Transnistrie… Toți au văzut cât de neomenească poate fi această națiune, această civilizație rusească. Ei nu luptă, dar ucid în masă civilii, ucid copii…”, a adăugat Podoliak.

El menționează că acest comportament al Rusiei nu poate fi justificat de oferirea unui preț mai mic la gaze.

„Pentru faptul că Rusia poate să coboare în R. Moldova prețul la gaz și astfel, chipurile, să fie asigurat un alt nivel de trai… Pentru mine e tare straniu că oamenii pot vota astfel de partide (prorusești n.r.). Atunci când toată lumea s-a convins de crimele oribile de război comise de Rusia în Ucraina… Să susții partide pro-Kremlin pare mai degrabă o problemă pentru psihiatri, nu pentru politologi”, a punctat Podoleak.

Țările în care la putere vor fi partidele proruse vor fi în permanență sărace

Consilierul lui Volodimir Zelenski le-a răspuns și celor care spun că prețurile la resursele energetice au sărit în aer din cauza războiului pornit de Putin în Ucraina.

„Cred că Europa, în frunte cu Angela Merkel, a comis o greșeală fundamentală. A permis ca Rusia să devină un monopolist în domeniul energetic. Nu războiul din Ucraina asigură această presiune a Rusiei asupra consumatorului din Europa, nu Ucraina i-a afectat nivelul de trai din cauza că plătește facturi mai mari la gaze și energie. Asta se datorează faptului că Europa a permis Rusiei să domine și să instituie monopolul pe piața energetică europeană. Acum au loc două războaie paralele. Războiul din Ucraina și războiul energetic cu Europa. Din păcate, cei care sprijină partidele proruse alimentează acest război. Ce înseamnă să susții un partid prorus? Asta înseamnă subminarea proceselor din interior, scăderea nivelului de trai, conflicte politice permanente, asta înseamnă probleme economice în permanență. Țările în care vor câștiga forțele politice proruse vor fi în permanență sărace. Tot timpul vor fi dependente de prețurile la gaz. Pentru mine este tare straniu… nu înțeleg de ce în secolul XXI, când poți să te informezi din mai multe surse, oamenii nu înțeleg cauza sărăciei lor. Iar pricina sărăciei în oricare țară e prezența Rusiei sau unei puteri autoritare”, a spus Podoliak.

Serviciile secrete ucrainene, cu ochii pe R. Moldova

Sursa citată nu exclude că Rusia și-ar dori provocarea dezordinilor în masă în R. Moldova.

„Nu pot să spun că avem o informație 100% cu nume și prenume, dar serviciile noastre de informații urmăresc foarte activ situația din R. Moldova și Belarus. Noi înțelegem că sunt zone de risc, unde Rusia, care este foarte interesată să creeze zone de instabilitate prin preluarea conducerii, în speță în R. Moldova, pentru a avea controlul asupra sistemului politic. Înțelegem că asemenea riscuri sunt, iar serviciile secrete urmăresc cu atenție ce se întâmplă. Acum nu sunt gata să vă spun numele celor care vor pune în aplicare acest plan sau tehnologiile care vor fi folosite, dar înțelegem că Rusia are un asemenea interes de a prelua controlul asupra puterii politice din R. Moldova. Pentru Rusia e important să creeze instabilitate la granița cu Ucraina. Eu foarte mult iubesc R. Moldova și cred că trebuie să fiți alături de noi până la urmă, pentru că după asta veți fi la fel de fericiți ca și toți ucrainenii”.

Moment prielnic pentru a rezolva problema transnistreană: „Enclava criminală va dispărea”

Ucrainenii promit că nu vor permite rotația militarilor ruși staționați în Transnistria, iar această problemă va fi soluționată pentru totdeauna după terminarea războiului pornit de Rusia.

„Ce ține de Transnistria. Rusia ar vrea o unitate militară robustă… Din câte știam eu, era vorba de circa 1 500 de militari angajați pe contract. Poate Moscova ar vrea să-i mobilizeze și pe ei... Noi nu suntem împotrivă, în general nu suntem împotrivă ca să tocăm toată armata rusă de pe teritoriul Ucrainei. Pe noi demult nu ne mai sperie militarii ruși angajați prin contract. Astfel, după ce Rusia va pierde războiul, toate enclavele de tipul Transnistriei… se va putea de rezolvat odată și pentru totdeauna această zonă de insecuritate. Pentru sănătatea politică a R. Moldova, pentru a ajunge la standarde de viață normale, pentru integrarea în marea familie europeană, e nevoie să scăpați de aceste pete negre rămase moștenire de la Uniunea Sovietică. Trebuie să scăpați de această enclavă criminală.

Cum să scăpați? După ce Rusia va pierde, veți scăpa de această enclavă pe cale diplomatică. Foarte rapid se va rezolva. În calitate de participantă în formatul de negocieri 5+2 și de câștigătoare a războiului, Ucraina va avea dreptul să vină cu multiple inițiative regionale. Vom veni cu propunerea de a pune punct epocii banditești din aceste enclavele criminale. Vom opta pentru desființarea enclavei criminale Transnistria. Dar acest lucru se va întâmpla doar după încheierea fazei active a operațiunilor militare și după începerea procesului de negocieri cu Federația Rusă”, a conchis Mihailo Podoleak.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md