01:29:07 26.06.2024
Stiri

„Pobeda” lui Șor NU poate avea fracțiune în Parlamentul R. Moldova: Conducerea Parlamentului face referire la decizia Curții Constituționale

Actualitate 16.05.2024 16:59 Vizualizări2046 Autor: Ziarul National
„Pobeda” lui Șor NU poate avea fracțiune în Parlamentul R. Moldova: Conducerea Parlamentului face referire la decizia Curții Constituționale Telegraph


Cei cinci deputați ai fostului partid „Șor”, scos în afara legii, nu pot face parte din fracțiuni parlamentare. Prin urmare, grupul parlamentar „Pobeda”, anunțat le începutul ședinței de astăzi a Legislativului ca fiind format din nouă deputați, nu poate fi constituit.

Precizările au fost făcute în cadrul ședinței în plen a Parlamentului de către spicherul Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a făcut referire la decizia Curții Constituționale, care a scos în afara legii partidul „Șor” în iunie 2023, potrivit căreia deputații formațiunii defuncte nu pot constitui și nu se pot bucura de drepturile oferite fracțiunilor parlamentare. Aceștia ar urma să-și încheie mandatul parlamentar ca independenți.

Transfugul Vasile Bolea, deputatul care a părăsit socialiștii și a aderat la partidul „Renaștere” afiliat fugarului Ilan Șor, a ripostat că deputații au dreptul să se asocieze în grupuri parlamentare și că decizia Curții Constituționale nu ar indica faptul că legislatorii fostului partid „Șor” ar fi lipsiți de acest drept.

Amintim că Bolea a anunțat, la începutul ședinței de astăzi a Parlamentului, crearea grupului parlamentar „Victrorie/ Pobeda”, constituit din nouă deputați.

Cinci deputați au intrat în Parlament pe listele partidului „Șor”, scos acum un an în afara legii, iar ceilalți patru sunt fugari de la Blocul comuniștilor și socialiștilor.

CITIȚI și VIDEO // „Pobeda” lui Șor ar fi adus la Chișinău, cu avionul, peste 20 de milioane de lei: Banii, confiscați de oamenii legii la aeroport

Bolea a declarat că el a fost ales în calitate de președinte al acestui grup parlamentar, vicepreședintă va fi Reghina Apostolova, iar secretară - Marina Tauber.

Blocul „Pobeda”, constituit din mai multe partide afiliate fugarului Ilan Șor, a fost lansat de către acesta la Moscova, pe 20 aprilie curent.

CITIȚI și Șor confirmă: Este și cetățean al Federației Ruse

Ilan Șor a fost condamnat definitiv, pe 13 aprilie 2023, la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani, fiind găsit vinovat de escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarul legat de frauda bancară din R. Moldova. Potrivit deciziei Curții de Apel Chișinău, Ilan Șor urmează să restituie statului peste 5,2 miliarde de lei, bani proveniți din frauda bancară.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md