Platforma „DA”: Vicepremierul Spînu, ANRE și „Moldovagaz”, principalii VINOVAȚI pentru MAJORAREA tarifului până la 29,37 de lei. „Demisia ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale e obligatorie”


Platforma „DA” solicită demiterea ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în contextul majorării până la aproape 30 de lei a tarifului la gazele naturale. Dacă s-ar fi făcut modificările de rigoare la legea gazelor, atunci nu aveau să aibă loc aceste majorări, susține formațiunea din opoziție.
„Din cauza incompetenței ministrului Infrastructurii, a sabotajului celor de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și „Moldovagaz”, dar și a tergiversării proceselor, de la 1 octombrie toți cetățenii, chiar și cei care nu le-au cauzat, vor fi nevoiți să contribuie la achitarea datoriilor acumulate de furnizorul național de gaze. Prețul tarifului la gaz urma să scadă de la 1 octombrie, inclusiv după formula existentă, însă cetățenii vor achita cu 27% mai mult. Asta înseamnă o proastă gestiune”, se arată în declarația Platformei „DA”.
Platforma „DA” consideră că, în situația actuală, demisia ministrului Infrastructurii este obligatorie. „În același timp, îndemnăm guvernarea să numească oameni competenți în funcții, inclusiv la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Vicepremierul Andrei Spînu, împreună cu ANRE și Vadim Ceban de la „Moldovagaz” sabotează R. Moldova. Au permis acumularea datoriilor și au decis să le bage în tarif exact acum, când e cel mai greu. Eu nu pot să înțeleg oare de câte argumente mai e nevoie și câți bani trebuie să mai scoată din buzunar cetățenii sărăciți ai R. Moldova pentru ca cineva să înțeleagă că responsabilii trebuie schimbați, iar procurorii să investigheze modul în care s-au acumulat aceste datorii”, a spus președintele Platformei „DA”, Dinu Plîngău.
Secretar general al Platformei „DA”, Liviu Vovc, este convins că, dacă se intervenea prompt, atunci nu se acumulau devieri tarifare. „Cât s-au scărpinat deputații jumătate de an cu votarea legii, „Moldovagaz” a adunat datorii de 5 miliarde lei, pe care acum le vom achita cu toții. Dominatorul care a semnat contractul cu „Gazprom” și-a asumat că nu vor fi acumulate datorii. De ce nu a solicitat modificarea legislației încă în toamna anului trecut?”, se întreabă Vovc.
Amintim că astăzi, 23 septembrie, 2022, Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat un nou tarif de furnizare a gazelor naturale - 29,37 de lei pentru un metru cub de gaze. Tariful intră în vigoare de la 1 octombrie 2022.













































































