Piperul lui Dinescu


Punţi culturale // O seară de poezie cu Mircea Dinescu şi Mihai Cimpoi
„Piperul irită, enervează, te face să strănuţi, dar şi te întoarce la realitate, îţi curăţă ochii şi îţi ascute simţurile”. După cum v-aţi dat seama, de data asta piperul nu are nimc cu culinăria, ci cu o seară poetică, „picantă” şi efervescentă, condimentată de poetul şi publicistul Mircea Dinescu şi academicianul Mihai Cimpoi.
Atmosferă şi amintiri
Întâlnirea a avut loc într-o atmosferă caldă, degajată şi plină de „glamour” a hotelului „Leogrand”. Cei doi titani ai literaturii au fost „acompaniaţi” şi de organizatorii evenimentului: Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, şi Angela Braşoveanu, directorul revistei „Punkt”.
Publicul a fost format în mare parte de oameni de cultură, publicişti, scriitori, dar şi de profesori, studenţi, tineri iubitori de poezie. Discuţia a debutat cu amintiri de dinaintea anilor ’89. Poetul Mircea Dinescu a povestit publicului prezent despre Ceauşescu prin prisma evenimentelor trăite de el: arestul la domiciliu şi luarea dreptului la semnătură, precum şi despre activitatea sa la Uniunea Scriitorilor, despre revistele pe care le-a fondat şi despre iubite. Toate istoriile sale sunt presărate cu umor, prin care se remarcă talentul său de om nu doar al literaturii, ci şi al show-ului.
Poezii pe ritmuri laice
Poezia şi muzica alcătuiesc un tandem perfect pentru Mircea Dinescu. Astfel, pe lângă recital, autorul nu a ezitat şi să cânte. Totodată, a citit versuri din penultimul său volum, „Femeile din secolul trecut”. O parte din poeziile incluse în această carte, poetul Dinescu a pus-o pe ritmuri de cântece laice, lansând şi un CD.
CD-ul include poeme precum „Moscova nu crede în lacrimi”, „Colind”, „Crăciunul”, „Luceafărul” ş.a., pe care Mircea Dinescu le califică ca fiind „uşor buruienoase, unele mai parodice, altele mai tragice”. Stilul său însă l-a determinat pe criticul literar Mihai Cimpoi să remarce că „atunci când s-au deschis frontierele, poetul pe care a vrut să-l vadă era Dinescu”.
Versuri şi vinuri
Unde există poezie şi muzică, lipseşte doar o cupă cu vin. Mircea Dinescu însă nu duce lipsă de băutura magică, fiind un producător de vin de succes. Etichetele de pe sticlele sale nu sunt doar personalizate, ci şi poetice. Pe unele dintre ele îi putem citi versurile de dragoste: „Sunt tânăr, Doamnă, tânăr cu spatele frumos// şi vreau drept hrană lapte din sfârcuri de cometă, // să-mi crească ceru-n suflet şi stelele în os// şi să dezmint zăpada pierdut în piruetă...” (versuri din cel mai cunoscut poem al său, „Sunt tânăr, Doamnă”)
Evenimentul face parte din programul „Întânirile clubului Punkt – Punţi culturale”, prin intermediul căruia vom mai avea posibilitatea întâlnirii şi cu alte personalităţi de cultură de pe ambele maluri ale Prutului.
O scurtă biografie culturală
Dacă numele criticului şi istoricului literar Mihai Cimpoi este mai cunoscut aici, despre Mircea Dinescu trebuie să spunem că este poet, publicist, om de televiziune şi de afaceri. Pe 22 decembrie 1989, ajunge la televiziunea română de unde anunță fuga lui Nicolae Ceaușescu și declanșarea Revoluției, după care este ales președinte al Uniunii Scriitorilor din România. Este proprietar și acționar al publicațiilor: „Plai cu Boi”, revistă lunară satirică, „Aspirina săracului”, săptămânal satiric, „Dilema Veche” și „România literară”. În mai 2005 a creat un nou ziar, „Gândul” (împreună cu C.T. Popescu).
Victoria Bortă









































































