04:36:53 02.07.2022
Stiri

Peste 3 600 de iazuri și lacuri în R. Moldova și doar 19 stații de salvare pe apă funcționează: Zeci de persoane mor anual înecate și sute sunt salvate de la înec

Actualitate 23.06.2022 09:59 Vizualizări466 Autor: Ziarul National
Peste 3 600 de iazuri și lacuri în R. Moldova și doar 19 stații de salvare pe apă funcționează: Zeci de persoane mor anual înecate și sute sunt salvate de la înec
Poză simbol


În Republica Moldova sunt înregistrate peste 3 600 de bazine acvatice, iar o analiză a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență arată că circa 165 dintre ele necesită posturi de salvare pe apă, în vederea asigurării condițiilor de siguranță pentru odihnă și agrement.

În prezent, pe teritoriul R. Moldova funcționează doar 19 stații și posturi de salvare pe apă în regim nonstop. Angajații acestor posturi de salvare pe apă salvează anual de la înec cca 340 de persoane și se acordă ajutor calificat pentru circa 1 800 de persoane.

Pentru a spori eficiența posturilor de salvare pe apă, Cabinetul de miniștri a aprobat în această săptămână Regulamentul-tip privind organizarea serviciilor de salvare acvatică și a stațiilor de salvare pe apă.

Documentul a fost elaborat de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și vine să elimine lacuna de ordin normativ şi organizațional, având în vedere că în prezent, stațiile care se află în gestiunea autorităților publice locale activează în lipsa unor acte normative de reglementare.

În urma ultimei evaluări efectuate de IGSU a capacităților stațiilor de salvare pe apă, au fost constatate mai multe deficiențe. Respectiv, conform regulamentului, autoritățile publice locale vor trebui să realizeze un spectru larg de acțiuni, care vor duce la creșterea calității serviciilor de salvare pe apă și diminuarea riscurilor de producere a înecurilor.

De asemenea, regulamentul prevede organizarea şi efectuarea de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a instruirilor primare şi continue, perfecționarea cunoștințelor profesionale ale angajaților postului, organizarea instruirilor și a altor activități în vederea menținerii și sporirii capacității de intervenție.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md