VIDEO // Peste 10 000 de familii ar fi MINȚIT în privința veniturilor, pentru a beneficia de COMPENSAȚII cât mai mari pentru gaz, energia electrică și cea termică. FILTRUL prin care autoritățile îi vor identifica pe trișori


Cel puțin 10 000 de familii din R. Moldova ar mințit deliberat în privința veniturilor pe care le-au avut în ultimele luni, pentru a beneficia de compensații cât mai mari la gaz, energia electrică și cea termică. Drept urmare, autoritățile au ajustat Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie.
Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, a fost introdus un nou filtru la stabilirea categoriei de vulnerabilitate energetică „foarte ridicată” și „ridicată”.
„Avem un nou filtru în sistem. Astfel, nu vom permite atribuirea unei categorii superioare de vulnerabilitate, dacă gospodăriile nu trec de acest filtru. Este vorba despre gospodăriile care nu declară deloc venituri, deși e vorba de adulți apți de muncă. Adică nu primesc pensii, nu primesc alocații. Acest lucru se vede prin intermediul sistemului, deoarece noi comunicăm cu sistemul informațional al Casei Naționale de Asigurări Sociale”, a declarat ministrul Spătari, în cadrul unui live pe Facebook.
Marcel Spătari a explicat cum vor fi identificați cei care trișează.
„Deci, familia în care sunt oameni apți de muncă și nu declară venituri, dar noi vedem un consum istoric de energie… Dacă veniturile declarate sunt mai mici decât un sfert din consumul istoric, atunci aceste gospodării nu pot fi încadrate într-o categorie mai mare decât cea medie. Astfel, evităm situațiile în care familiile care, de fapt, au avut un consum energetic, dar nu au declarat niciun fel de venit beneficiază de acest fapt. Este un prim filtru și, conform estimărilor, ar fi până la 10 000 de familii, care nu ar trece de acest filtru. De aceea, îi îndemnăm pe toți să-și declare veniturile cât mai aproape de cele reale”, a conchis Marcel Spătari.
Anterior, autoritățile au anunțat că circa 80% din cei aproape 700 000 care au depus cereri pentru a primi compensații au fost atribuiți categoriei maxime de vulnerabilitate energetică, adică „foarte ridicată”.









































































