06:38:47 06.12.2023
Stiri

Persoanele care pot munci, dar nu o fac NU vor mai putea beneficia de ajutoare sociale nemeritate: Reforma sistemului de asistență socială, aprobată de Guvern

Actualitate 20.09.2023 12:33 Vizualizări650 Autor: Ziarul National
Persoanele care pot munci, dar nu o fac NU vor mai putea beneficia de ajutoare sociale nemeritate: Reforma sistemului de asistență socială, aprobată de Guvern
Poză simbol


Oamenii care nu vor să muncească nu vor mai beneficia de ajutoare sociale de la stat, a anunțat astăzi premierul Dorin Recean, în cadrul ședinței de Guvern.

Anunțul a fost făcut în contextul modificărilor la Legea cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj, aprobate astăzi de Guvern cu scopul de a eficientiza distribuția ajutoarelor sociale acordate cetățenilor și a spori numărul persoanelor angajate în câmpul muncii.

În prezent, obținerea statutului de șomer este o precondiție pentru a putea beneficia de plata ajutorului social, dar și de polița medicală gratuită oferită de către Guvern, fapt ce favorizează creșterea numărului de persoane neangajate în câmpul muncii.

Proiectul aprobat extinde termenul de înregistrare repetată cu statut de șomer de la 3 la 6 luni, pentru persoanele care și-au pierdut acest statut din motive neîntemeiate. De asemenea, este propusă asigurarea cu poliță medicală a șomerilor doar pe perioada plății indemnizației de șomaj.

Documentul mai prevede introducerea unor noi servicii prestate de subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, care vor ajuta persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă să identifice cele mai potrivite măsuri de ocupare.

Datele oficiale arată că, în primele șase luni ale anului curent, în Republica Moldova au fost înregistrate 14 mii de persoane cu statut de șomer. În aceeași perioadă au fost declarate vacante 19 000 de locuri de muncă, iar 4 500 de șomeri au fost angajați.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md