03:16:03 24.11.2025
Stiri

Consumul de ciocolată are efecte benefice asupra creierului

Știri 25.02.2016 12:30 Vizualizări1134
Consumul de ciocolată are efecte benefice asupra creierului

Un nou studiu arată efectele benefice ale consumului de ciocolată asupra creierului uman, demonstrând că acesta sporeşte funcţia cognitivă, indiferent de deprinderile de alimentaţie individuale, specialiştii precizând, de asemenea, că reduce riscul de colaps cognitiv, informează „The Telegraph”, citat de descopera.ro.

Cercetătorii au studiat, iniţial, factorii de risc în cazul bolilor cardiovasculare, prin monitorizarea dietei alimentare a rezidenţilor din Syracuse, New York. Totodată, participanţilor la acest studiu li s-au făcut teste ce evaluau funcţia cognitivă a creierului.

„Consumul frecvent de ciocolată a fost semnificativ asociat cu o performanţă cognitivă sporită, ilustrată de teste ce arată variaţiile memoriei şi sistematizării vizuale şi spaţiale, a memoriei de lucru, a percepţiei şi a examinării, a gândirii abstracte, precum şi de examinări ale deteriorării mentale. Cu excepţia memoriei de lucru, niciuna dintre aceste relaţii nu este atenuată cu un control statistic pentu factorii cardiovasculari, pentru dietă sau pentru modul de viaţă", au declarat specialiştii, conform studiului publicat în revista „Appetite”.

Pe de altă parte, specialiştii amintesc modurile în care a fost folosită ciocolata, în istorie (dar şi pe baze ştiinţifice), printre care se numără tratamentul pentru reducerea febrei şi pentru tulburări digestive în cazul copiilor, dar şi pentru intensificarea puterii fizice în cuceririle erotice. De asemenea, ciocolata era folosită pentru a îmbunătăţi somnul şi pentru curăţarea dinţilor sau în perioada în care alăptau pentru producţia de lapte matern.

Studiile ştiinţifice contemporane au descoperit că alimentul are un efect benefic asupra circurlaţiei şi inimii, reduce riscul de infarct şi colesterolul şi protejeză pielea împotriva deteriorărilor cauzate de arsurile solare. Un alt studiu a arătat cum ciocolata poate ajuta la scăderea în greutate. Un pătrăţel de ciocolată consumat cu 20 de minute înainte de masă activează hormonii din creier, reducând, în consecinţă, cantitatea de hrană care urma să fie consumată. Dacă se consumă un alt pătrăţel de ciocolată la finalul unei mese principale, se reduce şi numărul de gustări dintre mese, potrivit expertului în neurologie Will Clower.

Autor: Ziarul National
Stiri relevante
Top stiri
23.11.2025 08:13 549 Horoscopul zilei 23.11.2025
22.11.2025 08:04 849 Horoscopul zilei 22.11.2025

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Curs valutar
1 MDL   1 EUR 19.83 1 USD 17.23 1 RON 3.90 1 RUB 0.22 1 UAH 0.41
Sondaj
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, pentru cine ați vota?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte