00:35:23 23.07.2019
 
Stiri

Vlad Plahotniuc, înaintat REPETAT la funcţia de prim-ministru

Actualitate 13.01.2016 20:04 Vizualizări8214 Autor: Galina Munteanu
Vlad Plahotniuc, înaintat REPETAT la funcţia de prim-ministru

Cei 56 de deputaţi care formează noua majoritate parlamentară consideră neîntemeiată decizia președintelui Nicolae Timofti de a respinge candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcţia de premier al R. Moldova.

,,Am luat act de reacția Președintelui Nicolae Timofti cu privire la nominalizarea lui Vladimir Plahotniuc pentru funcția de prim-ministru, o candidatură înaintată și susținută de majoritatea parlamentară constituită din 56 de deputați în Parlamentul R. Moldova. Considerăm ca fiind nefundamentate prin probe sau prin acțiuni, într-un cuvânt, neîntemeiată. Mai mult, cu referire la hotărârea Parlamentului nr. 5 din 15 februarie 2013 la care face referire instituția prezidențială, menționăm că acest act legislativ vine ca urmare a solicitării personale a lui Vladimir Plahotniuc de demisie din funcție, în anul 2013, și ca rezultat al votului politic din Parlament. Remarcăm că referirea la hotărârea Curții Constituționale în materie de integritate nu are nicio relevanță în cazul candidatului propus de noi, fapt confirmat prin decizia Curții Constituționale nr. 10 din 18 noiembrie 2014 ”, se precizează în declaraţia acestora.

Totodată, semnatarii declaraţiei susţin că îşi ,,reafirmă determinarea pentru susținerea candidaturii lui Vladimir Plahotniuc pentru funcția de prim-ministru", susținere pe care şi-o asumă cu toată responsabilitatea, ,,având pe deplin încredere în judecata noastră și a majorității celor 56 de deputați". ,, În concluzie, facem apel către Președintele Nicolae Timofti să țină cont de voința exprimată de către majoritatea absolută din Parlamentul R. Moldova și să acționeze în temeiul interesului național și al Legii Supreme. Declarăm în unanimitate și fără echivoc că Vladimir Plahotniuc este propus pentru a fi desemnat în funcția de prim-ministru în strictă conformitate cu prevederile constituționale, inclusiv luând act de hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 29 decembrie 2015. Decizia a fost formalizată de majoritatea absolută a deputaților din Parlament, iar potrivit Înaltei Curți, nu există deci nici un motiv constituţional şi democratic pentru ca Preşedintele să nu desemneze în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru persoana care dispune de o majoritate parlamentară, fie ea adversa Preşedintelui", conchid semnatarii declaraţiei.

Amintim că preşedintele R. Moldova a respins candidatul democraţilor la funcția de premier. Nicolae Timofti a propus majorității parlamentare identificarea unui alt candidat la funcția de prim-ministru, care s-ar încadra în criteriile de integritate enunțate și informarea șefului statului cu privire la acest candidat, prin procedură legală, până pe data de 14 ianuarie, ora 12.00.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Cazul moldovenesc”

19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md