23:41:47 18.07.2025
Stiri

Pastila-minune a lui Hitler: cum erau „dopaţi” soldaţii germani

International 04.07.2013 17:11 Vizualizări1156
Pastila-minune a lui Hitler: cum erau „dopaţi” soldaţii germani
Metamfetamina este un drog psihostimulant cunoscut mai ales datorită serialului de televiziune „Breaking Bad” şi mediatizării cazurilor grave de persoane dependente. Însă, nu mulţi îi cunosc trecutul interesant. Puţini sunt cei care ştiu că ea a fost extrem de populară în rândul soldaţilor din armata germană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit descopera.ro, în 1972, Heinrich Böll a câştigat Premiul Nobel pentru literatură. Dar înainte să devină scriitor, el a făcut parte din armata germană. Luptând pe fronturi în mai multe ţări printre care România, Franţa, Ungaria şi Uniunea Sovietică, Böll trimetea frecvent scrisori familiei în Köln.

Una dintre aceste scrisori, mai exact cea scrisă în data de 20 mai 1940, conţinea nu numai informaţii referitoare la starea lui, ci şi o rugăminte: „ Puteţi, poate, să mai obţineţi nişte Pervitin pentru proviziile mele?”.

Aşa cum explica chiar el, o singură pastilă de Pervitin era echivalentă cu mai multe ceşti de cafea, având capacitatea de a-l menţine în alertă pentru mai multe ore. În plus, când îşi administra Pervitin, avea posibilitatea de a uita, temporar, ororile războiului şi putea să fie fericit măcar pentru o perioadă scurtă de timp.

Pervitin a fost o versiune „primitivă” a ceea ce astăzi numim metamfetamină. Pe ambalajul tubului în care erau păstrate pastilele scria „adjuvant pentru vigilenţă” utilizat pentru „menţinerea stării de veghe”.

Pe cât de tentant părea drogul cu beneficiile lui, cu atât el afecta mai mult corpul uman. Perioadele scurte de somn nu erau suficiente pentru timpul lung petrecut treaz, motiv pentru care soldaţii continuau să ia drogul pentru a combate oboseala. Astfel, la scurt timp după primele utilizări, soldaţii deveneau dependenţi, iar odată cu dependenţa veneau ameţelile, depresia, transpiraţia excesivă şi halucinaţiile.

A existat un număr mare de soldaţi care au murit de insuficienţă cardiacă şi alţii care s-au împuşcat în timpul fazei psihotice. După observarea acestor efecte secundare, unii dintre medici au început să privească cu scepticism „pastilele minune”. Chiar şi Leonardo Conti, un reprezentant de top al celui de-al Treilea Reich, a vrut să limiteze utilizarea medicamentului, dar nu a reuşit.

După încetarea războiului, pastilele de Pervitin au continuat să fie uşor de obţinut fie prin prescripţie medicală, fie pe piaţa neagră. În general, medicii nu ezitau să îl prescrie pentru suprimarea apetitului sau pentru a veni în ajutorul celor care sufereau de depresie. Studenţii, mai ales cei de la Medicină, foloseau Pervitinul pentru a putea învăţa mai repede şi pentru a rezista nopţile fără să li se facă somn.
Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte