Parlamentul se pregătește să DENUNȚE încă două acorduri cu CSI: Vizează obiectivele electroenergetice și valorile culturale. „Prevederi irelevante, care nu mai pot fi aplicate după limitarea livrărilor de gaze de către Federația Rusă”


Acordul cu privire la ajutorul reciproc în caz de accidente și alte situații excepționale la obiectivele electroenergetice ale statelor membre CSE și Acordul cu privire la restituirea valorilor culturale și istorice ale statelor de origine sunt încă două documentel încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI) care vor fi denunțate de R. Moldova.
Membrii Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană au avizat astăzi pozitiv denunțarea celor două documente.
Acordul cu privire la ajutorul reciproc în caz de accidente și alte situații excepționale la obiectivele electroenergetice ale statelor membre ale CSI a fost ratificat de Republica Moldova în anul 2003.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, prevederile acestui Acord sunt „irelevante” în prezent și nu mai pot fi aplicate pe teritoriul R. Moldova „reieșind din contextul în care, din anul 2021, Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent cauzată de limitarea livrărilor de gaze și de atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei”.
Totodată, Acordul cu privire la restituirea valorilor culturale și istorice ale statelor de origine a fost încheiat la Minsk, fiind semnat de Republica Azerbaidjan, Federația Rusă, Republica Armenia, Republica Tadjikistan, Republica Belarus, Turkmenistan, Republica Kazahstan, Republica Uzbekistan, Republica Kârgâzstan, Ucraina și R. Moldova. Potrivit Ministerului Culturii, până în prezent, circa 90% din prevederile Acordului nu au fost implementate, iar acest lucru relevă ineficiența și inaplicabilitatea acestui document.
CITIȚI și DOC // Guvernul denunță încă două acorduri semnate cu CSI: Fără schimb de informații referitoare la frontierele exterioare și fără condiții de livrare a mărfurilor între organizațiile din CSI. Recean: „Aceste acorduri nu au fost utile niciodată”
Menționăm că, recent, Parlamentul a anunțat despre denunțarea Acordului între Statele membre ale Comunității Statelor Independente referitor la Forțele Armate Strategice din 30 decembrie 1991 și a Acordului privind interacțiunea în domeniul preîntâmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen, semnat la Minsk pe 22 ianuarie 1993.
La mijlocul lunii mai curent, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adresat un demers Guvernului prin care solicită inițierea procedurii regulamentare de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente.
„După 30 de ani, a devenit foarte clar că aflarea R. Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul R. Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice în cele mai complicate vremuri. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul energetic, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității R. Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, de război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane. (...) CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS, pentru a menține țările ex-sovietice în sfera sa de influență. Noi nu mai putem sta la o masă de discuție cu un stat agresor. Ce poate urma? Ce pot ei mai rău să ne facă? Ei ne-au făcut tot răul care ni-l puteau face. Noi dorim să fim parte a lumii păcii. Nu vrem să fim parte a lumii războiului, morții, sărăciei și agresiunii”, a argumentat atunci Igor Grosu.
Menționăm că Guvernul de la Chișinău a denunțat, în cadrul ședinței din 17 mai, două acorduri semnate cu statele membre ale Comunității Statelor Independente (CSI). Este vorba despre Acordul cu privire la schimbul de informație în problemele ocrotirii frontierelor exterioare ale statelor membre ale CSI, încheiat la Moscova la 12 aprilie 1996, precum și Acordul privind condițiile generale de livrare a mărfurilor între organizațiile statelor membre ale CSI, încheiat la Kiev la 20 martie 1992.









































































