Parlamentul R. Moldova, notă negativă la transparență: Actele pentru 128 de proiecte de legi nu au fost publicate din timp, iar ordinea de zi - modificată substanțial în debutul ședințelor
Parlamentul R. Moldova nu respectă criteriul transparenței în procesul decizional, constată o analiză a Asociației „Promo-LEX”.
Potrivit experților din societatea civilă, din cele 20 de ședințe plenare din sesiunea de primăvară 2024, „nu a existat nicio ședință” în care transparența decizională să nu fie afectată prin nepublicarea actelor aferente proiectelor sau prin faptul că nu a fost respectat termenul pentru prezentarea recomandărilor părților interesate asupra proiectelor.
Mai exact, gradul de transparență a fost afectată în proporție de 58% în sesiunea parlamentară încheiată în iulie, cu valori între 31% și chiar 100%.
„Dintre cele 20 de ședințe, în cazul a 13 întruniri gradul de respectare a transparenței decizionale a fost afectat mai mult de 50%. Comparativ cu sesiunea parlamentară de toamnă, gradul de afectare a transparenței decizionale a avut o medie de 49%, cu valori variind între 18% și 100%”, precizează „Promo-LEX”.
Printre principalele probleme identificate se numără nepublicarea actelor aferente în cazul a 128 de proiecte, cum ar fi rapoartele comisiilor, avizele autorităților, avizul Direcției Juridice sau al Guvernului etc., dar și nerespectarea termenului legal pentru prezentarea recomandărilor părților interesate.
„În sesiunea de primăvară 2024, tendința de modificare a ordinii de zi a fost destul de pronunțată. La opt din cele 20 de ședințe, rulajul modificărilor a depășit 100%, cea mai critică valoare fiind înregistrată la ședința din 15 februarie, cu un rulaj de 766%. Promo-LEX precizează că această fluctuație majoră indică instabilitate și neclaritate în planificarea ordinii de zi, afectând eficiența procesului legislativ”, cităm din aceeași analiză.
Potrivit Asociației „Promo-LEX”, un rulaj atât de mare al proiectelor pe ordinea de zi afectează atât transparența decizională, cât și nivelul de înțelegere a proiectelor examinate și votate.
Un copil de șapte ani a DECEDAT în urma unui accident rutier produs în apropierea satului Egorovca, raionul Fălești. Mercedesul condus de o șoferița de 35 de ani a derapat de pe carosabil și s-a izbit de un copac
VIDEO // Ploaia torențială a provocat un adevărat DEZASTRU în centrul și sudul R. Moldova. Trei femei au fost luate de șuvoaie și târâte zeci de metri în centrul Chișinăului. Premierul Recean a convocat de urgență ședință la Centrul ANTICRIZĂ
Radu Marian, despre noile măsuri de sprijin pentru fermierii de cerealiere: ,,Niciodată nu va fi suficient, dar nu trebuie admis ca nemulțumirile justificate să fie exploatate politic de către tot felul de bandiți"