Parlamentul încearcă să DEJOACE tentativele de a boicota adunările generale ale judecătorilor sau procurorilor. A fost votat în prima lectură un proiect de reglementare a procedurii de alegere a membrilor CSM și CSP


Un proiect de lege care are scopul de a reglementa unele aspecte ce țin de alegerea membrilor în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a fost votat, în prima lectură, de 52 de deputați.
Documentul a fost elaborat cu scopul de a exclude situația de perpetuare a interimatelor sau a vacanței funcției de membru al CSM, CSP și colegiilor specializate, care poate fi cauzată de neîntrunire a cvorumului necesar pentru ca adunarea generală să fie deliberativă. Astfel, în cazul în care Adunarea Generală a judecătorilor sau a procurorilor nu a avut loc din lipsă de cvorum, adunarea repetată să fie desfășurată în termene restrânse, iar cvorumul pentru Adunarea Generală repetată să fie redus la 1/3.
Totodată, documentul reglementează situația în care Adunarea Generală nu poate fi convocată din motivul expirării mandatului membrilor CSM și CSP, al lipsei de cvorum sau în cazul declarării stării de urgență. În aceste condiții, Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă și se deschide de către președintele sau președintele interimar al Consiliului. În cazul vacanței funcției acestora, Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă și se deschide de către ministrul Justiției.
Documentul va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.









































































