Parlamentul adoptă măsuri esențiale pentru sprijinirea freelancerilor și reducerea birocrației în afaceri


Parlamentul a adoptat în a doua lectură trei inițiative legislative esențiale pentru reglementarea activității economice independente și simplificarea procedurilor pentru mediul de afaceri.
1. Legea freelancerilor
Prin această lege se reglementează activitatea freelancerilor și a persoanelor ce prestează servicii independent. Acestia vor putea începe activitatea rapid, fără costuri, doar printr-o notificare și o declarație pe proprie răspundere. Impozitul va fi unic, de 15%, pentru venituri de până la 1,2 milioane de lei anual, incluzând toate taxele sociale și locale. Freelancerii nu vor mai fi obligați să țină evidență contabilă sau să depună rapoarte. Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026.
2. Simplificarea deschiderii și dezvoltării afacerilor
Legea propusă vizează eliminarea sau transformarea a 86 de acte permisive, dintre care 34 sunt propuse fie pentru transformare în proceduri nepermisive, fie pentru eliminare, iar 52 pentru revizuire sau îmbunătățire.
Propunerile includ:
- eliminarea completă a unor acte permisive din legislație;
- reducerea activităților ce necesită obținerea actelor permisive;
- micșorarea termenului de eliberare a unor acte permisive;
- extinderea sau eliminarea termenului de valabilitate a unor acte;
- eliminarea necesității obținerii unor documente nejustificate la eliberarea actelor permisive;
- reducerea numărului de domenii de activitate ce necesita eliberarea mai multor acte permisive.
3. Inițiative noi pentru susținerea mediului de afaceri
Astfel, se propun și alte măsuri pentru eliminarea obstacolelor birocratice care stagnează dezvoltarea afacerilor, simplificând interacțiunea cu statul și generând economii anuale de aproximativ 85 milioane lei pentru mediul de afaceri. Măsurile prevăd eliminarea restricțiilor la înregistrarea firmelor noi, flexibilizarea plății dividendelor, reducerea cerințelor inutile în comerț și alimentație, simplificarea notificărilor în sectorul hotelier, facilitarea publicității comerciale și scăderea birocrației în domeniul sanitar-veterinar. De asemenea, introducerea sistemului GPS pentru transportatori este amânată și se permite angajarea străinilor pe salarii mai flexibile. Acest pachet de măsuri va sprijini antreprenorii și va încuraja o colaborare mai bună între stat și mediul de afaceri.
Cu aceste măsuri se dorește crearea unui mediu economic modern, prietenos și transparent pentru antreprenori, reducând birocrația și încurajând inițiativa privată. Se preconizează economii anuale de circa 85 milioane lei, bani ce pot fi reinvestiți in dezvoltare și locuri de muncă.









































































