09:11:44 22.02.2024
Stiri

Parlamentul a abrogat raportul din 2018 al Comisiei de anchetă care stabilea finanțarea de către „Open Dialog” a partidelor politice de opoziție din R. Moldova

Actualitate 03.02.2023 10:09 Vizualizări1430 Autor: Ziarul National
Parlamentul a abrogat raportul din 2018 al Comisiei de anchetă care stabilea finanțarea de către „Open Dialog” a partidelor politice de opoziție din R. Moldova
Ludmila Kozlowska, alături de liderii opoziției moldovenești din 2018, Maia Sandu și Andrei Năstase


Hotărârea privind raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis, cunoscută ca „Open Dialog”) și a fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova, inclusiv prin finanțarea unor partide politice, a fost abrogată.

Decizia a fost luată joi cu votul a 59 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

Hotărârea respectivă, adoptată în anul 2018 pe timpul regimului Plahotniuc, constata o „implicare activă a asociațiilor obștești străine sau autohtone cu finanțare străină în finanțarea directă și indirectă a activităților partidelor politice”.

Vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, susține însă că acea hotărâre a fost „un instrument de hărțuire a partidelor politice de opoziție”, conținând „substrat politic pronunțat”, iar abrogarea documentului este necesară pentru excluderea pe viitor a persecuțiilor politice de pe poziția de putere politică și asigurarea exercitării drepturilor civile și de libertate politică.

În 2018, Comisia parlamentară de anchetă mai stabilise că fundaţia „Open Dialog” şi fondatoarea acesteia, Ludmila Kozlowska, erau finanţate din tranzacţii dubioase cu armament în statele implicate în conflicte regionale, dar şi din schema rusească de splălare a banilor „Landromat”, implementată de controversatul Veaceslav Platon. Mai exact, de numele „Open Dialog” erau legate tranzacţii cu întreprinderi militare din Federaţia Rusă, entităţi cărora le-au fost aplicate sancţiuni de către Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Același raport releva că liderii PAS şi PPDA de atunci, Maia Sandu și Andrei Năstase, ar fi beneficiat de finanţări din partea acestei fundaţii, care nu au fost declarate. De aștfel, şefii celor două partide au recunoscut că au participat la o conferinţă desfăşurată în Parlamentul European, cheltuielile fiind suportate de „Open Dialog”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md