11:02:13 19.03.2024
Stiri

Până în 2020 implanturile pe creier vor conecta oamenii la internet. 100 de mii de oameni deja folosesc această tehnologie

Știri 21.10.2018 15:00 Vizualizări2144 Autor: Ziarul National
Până în 2020 implanturile pe creier vor conecta oamenii la internet. 100 de mii de oameni deja folosesc această tehnologie


Vrei sa navighezi pe Internet, sa dai un telefon sau sa trimiti un mesaj text folosind doar creierul ? Doriti sa ” descarcati ” continutul unei carti de 500 de pagini in memoria dumneavoastră in mai putin de o secunda? Doriți să aveti particule nano extrem de avansate în mod constant tarandu-se în corpul dumneavoastră pentru monitorizarea bolilor? Doriti sa puteti sa accesati instantaneu baza de cunostinte colectiva a umanitătii, de oriunde te-ai afla ? Toate acestea pot suna ca science fiction , dar acestea sunt tehnologii despre care, unele dintre cele mai puternice firme de inalta tehnologie din lume, cred că sunt realizabile pana in anul 2020 .

Acum s-ar putea sa te gândești ca acest lucru nu se va întâmpla, deoarece sa-ti pui un implant pe creier este o procedură foarte complicata si costisitoare.

Ei bine, conform unui articol din Wall Street Journal, asta nu este adevarat. De fapt aceasta procedura este foarte rapida si deseori necesita doar o noapte de spitalizare…

Implanturile neuronale, numite, de asemenea, implanturi cerebrale, sunt dispozitive medicale concepute pentru a fi plasate sub craniul, pe suprafata creierului. Adesea la fel de mici ca o aspirina, implanturile utilizează electrozi metalici subtiri pentru a „asculta” activitatea creierului si, in unele cazuri, pentru a stimula activitatea creierului. Adaptate la activitatea dintre neuroni, un implant neural poate in esenta, „asculta” activitatea creierului si apoi ii poate „vorbi” direct.

Daca perspectiva va nelinisteste, ati fi surprins sa aflati ca instalarea unui implant neural este relativ simpla si rapida. Sub anestezie, se face o incizie in scalp, se foreaza in craniu, iar dispozitivul este plasat pe suprafata creierului.

Diagnosticarea comunicării cu dispozitivul poate avea loc wireless . Chiar daca aceasta nu este o procedura de ambulatoriu, pacientii necesita de obicei numai o noapte in spital.

Cu toate acestea, cu toate „beneficiile” potențiale pe care o astfel de tehnologie le-ar putea aduce, exista, de asemenea, potențialul de mare tiranie. Gandeste-te la asta. Ce crezi ca ar putea face guvernele lumii in cazul in care aproape toată lumea ar avea un implant cerebral care iti citește gândurile, conectat la Internet? Ar putea fi folosite aceste implanturi pentru a ne controla si a ne manipula? Acestea sunt lucruri înfricoșătoare care trebuiesc luate in considerare .

Pentru moment, cei mai multi oamenii de știința care lucrează la tehnologia de implant pe creier nu par sa fie prea îngrijorați de aceste tipuri de probleme. In schimb, ei inainteaza in continuare pe tărâmurile care au fost odată considerate imposibile.

Chiar acum, exista aproximativ 100.000 de oameni din întreaga lume care au implanturi în creierele lor. Cele mai multe dintre acestea sunt pe motive medicale.

Dar acesta este doar începutul. Conform Boston Globe, guvernul American plănuiește “sa cheltuiască mai mult de 70 millioane de dolari in următorii cinci ani pentru ajunge la următorul nivel de implanturi cerebrale”.

Acest nou proiect se numeste the Systems-Based Neurotechnology for Emerging Therapies (SUBNETS)-Neurotehnologii bazate pe sisteme pentru noile terapii, si scopul lor este de a monitoriza “sanatatea mintala” a soldatilor si veteranilor de razboi. Urmatorul pasaj este un articol CNET care descrie SUBNETS…

SUBNETS este inspirat de Stimularea adanca a creierului), un tratament chirurgical care implica implantarea unui stimulator pe creier in craniul pacientului, care interfereaza cu activitatea creierului pentru a ajuta in unele simptome de boli, cum ar fi epilepsie si Parkinson. Vor fi similare cu dispozitivele DARPA, dar in loc sa vizeze un simptom specific, vor fi capabile sa monitorizeze si sa analizeze datele in timp real si sa initializeze o interventie specifica in concordanta cu activitatea cerebrala.

Acest tip de tehnologie este dezvoltat si de către sectorul privat. De fapt conform spuselor celor de la Scientific American oamenii de stiinta sunt din ce în ce mai entuziasmati cu privire la modul în care implanturile cerebrale pot fi folosite pentru „reboot” (reconfigurarea) creierului persoanelor cu depresie …

Din punct de vedere psihologic, depresia este mai mult decât o stare emoțională. Dovezi clare despre asta vin de la noile utilizări ale tehnologiei deja larg prescrise pacientilor cu Parkinson. Cu cit mai multi neurologi si chirurgi afla mai multe despre stimularea cerebrala profunda, cu atât mai mult ei sunt convinsi ca curentii folositi de tehnologia cu electrozi implantati pot reconfigura literalmente circuitele creierului implicate in tulburari de dispozitie.

Doriti sa aveti creier „reconfigurat” de un cip din capul vostru?

Si, desigur, acesta este modul in care implanturile cerebrale vor fi comercializate publicului pentru inceput. Acestea vor fi vândute ca ceva cu mari „beneficii pentru sănătate”. De exemplu, o firmă a dezvoltat un implant pe creier care poate detecta si trata crizele epileptice…

Implantul NeuroPace RNS este primul implant care asculta undele cerebrale si decide in mod autonom cand sa aplice un tratament pentru a preveni o criza de epilepsie. Acesta a fost elaborat de o companie cu un personal mai mic de 90 de persoane , si doar aproximativ 30 dintre ei sunt electroniști ,ingineri mecanici si programatori.

O alta echipa de cercetători a descoperit ca se poate stimula repararea țesutului cerebral la soareci folosind implanturi cerebrale

Pacientii cu accidente vasculare cerebrale si Parkinson pot beneficia de un experiment controversat in care s-au implantat microcipuri șoarecilor de laborator. Oamenii de știința spun ca testele au rezultate eficiente în cercetare leziunilor de creier.

S-a evidentiat la soareci reluarea functiei motorii de catre materia cenusie anterior deteriorate in urma implantarii unui microcip neuronal sub craniu, a carui electrozi au fost transferati creierului soarecelui. Fara microcip, soarecii cu tesutul cerebral deteriorat nu aveau functia motorie. Ambele, accidentele vasculare cerebrale si Parkinsonul pot provoca leziuni neurologice permanente a tesutului cerebral, astfel incat aceasta cercetare stiintifică aduce speranta.

Totuși cei mai multi dintre noi nu vom avea nevoie de implanturi cerebrale pe motive medicale.

Deci, cum vor fi comercializate pentru restul dintre noi?

Ei bine, dar daca vi s-ar spune ca ar putea sa va dea „super-puteri”?

Ati vrea atunci un implant pe creier?

Ceea ce urmează este un scurt fragment dintr-un articol din Stiinta americana…

Lumea noastră este determinata de cele cinci simțuri limitate ale noastre. Nu putem auzi sunete care sunt prea mari sau prea mici, nici nu putem vedea ultraviolete sau lumină infrarosie, chiar dacă aceste fenomene nu sunt fundamental diferite de sunetele si privelistile pe care ochii si urechile noastre le pot detecta. Dar daca ar fi posibil sa se extinda limitele noastre senzoriale dincolo de limitele fizice ale anatomiei noastre? Intr-un studiu publicat recent in Nature Communications, oamenii de stiinta au folosit implanturi pe creier pentru a invata soarecii sa „vada” lumina infrarosie, care este, de obicei, invizibila. Implicatiile sunt enorme: daca creierul este atât de flexibil, si poate invata sa proceseze semnale senzoriale noi, oamenii, intr-o zi, ar putea simti cu membrele protetice, ar putea sa vada caldura prin lumina infrarosie sau chiar sa dezvolte un al saselea simt pentru polul magnetic.

Si unele firme foarte importante de internet iau in consideratie ca in cele din urma, majoritatea dintre noi vom avea implanturi care se conectează la internet …

Google are un plan. In cele din urmă vrea sa va intre în creier. „Cand te gandesti la ceva si nu stii prea multe despre subiect, vei primi automat informatii despre acesta” a spus CEO-ul Googlului Larry Page in cartea lui Steven Levy: “In retea: Cum gandeste, lucreaza si ne modeleaza viata” “In cele din urma veti avea un implant, care, daca te gandesti la un lucru, iti va spune doar răspunsul.

In viitor, gandurile celor mai multi oameni ar putea fi conectate la internet 24 de ore pe zi. Imaginati-va trimitand un e-mail sau raspunzand la telefon doar gandindu-te la asta. Potrivit New York Times, catre asta ne indreptam…

In curand, am putea interactiona cu smartphone-urile si computerele noastre pur si simplu prin utilizarea mintiile noastre. In cativa ani, am putea aprinde luminile de acasa doar gandindu-ne la asta, sau sa trimitem un e-mail de pe smartphone fara sa scoatem macar dispozitivul din buzunarul nostru. Intr-un viitor mai indepartat, robotul care te va asista va apărea langa tine, cu un pahar de limonada, pur si simplu pentru ca stie ca iti este sete.

Cercetatorii de la Emerging Technology Lab Samsung testeaza tablete care pot fi controlate de creier, folosind o casca care seamana cu o caciula de schi impanzita cu electrozi de monitorizare, , a declarat luna aceasta revista de stiinta si tehnologie a Institutului Tehnologic din Massachusetts, MIT Technology Review.

Tehnologia, adesea numita interfata creier-calculator, a fost conceputa pentru a permite persoanelor cu paralizii si alte dizabilităti sa interactioneze cu calculatoarele sau sa controleze brate robotizate, toate doar prin simplul gand la astfel de actiuni. Nu peste mult timp, aceste tehnologii ar putea fi de asemenea, produse electronice de consum.

Deci, cat de îndepărtata este o astfel de tehnologie?

Conform unui articol Computer World UK , Intel crede ca vor avea împlânte neuronale conectate la internet pana in anul 2020…

Pana in anul 2020, nu vom mai avea nevoie de tastatura si mouse pentru a controla computerul, spun cercetătorii Intel. In schimb, utilizatorii vor deschide documente si vor naviga pe web folosind nimic mai mult decat undele lor cerebrale.

Oamenii de stiinta de la laboratorul de cercetare Intel din Pittsburgh lucrează la gasirea modurilor de a citi si de a exploata undele creierului uman, astfel incat acestea sa poata fi utilizate pentru a opera computere, televizoare si telefoane mobile. Undele cerebrale ar putea fi exploatate de senzori Intel implantate in creierele oamenilor.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md