14:46:29 22.07.2025
Stiri

„Pacificatorii” ruși din Transnistria ar putea fi înlocuiți de o misiune civilă INTERNAȚIONALĂ. AP a OSCE solicită, în PREMIERĂ, transformarea misiunii de pe Nistru, dar și evacuarea trupelor și stocurilor de muniții de pe teritoriul R. Moldova

Actualitate 05.07.2023 14:55 Vizualizări2308
„Pacificatorii” ruși din Transnistria ar putea fi înlocuiți de o misiune civilă INTERNAȚIONALĂ. AP a OSCE solicită, în PREMIERĂ, transformarea misiunii de pe Nistru, dar și evacuarea trupelor și stocurilor de muniții de pe teritoriul R. Moldova

Adunarea Parlamentară (AP) a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), întrunită în perioada 30 iunie – 4 iulie la Vancouver, Canada, a solicitat, în premieră, transformarea misiunii de pacificare rusești de pe Nistru într-o misiune civilă internațională.

Potrivit Rezoluției privind situația din R. Moldova, delegații, întruniți la cea de-a 30-a sesiune anuală a AP OSCE, au invitat toți actorii relevanți să inițieze discuții politice, cu scopul de a transforma actuala misiune de menținere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multilaterală, sub un mandat internațional recunoscut, care să reflecte nevoile reale de pe teren.

Suplimentar, membrii AP a OSCE recunosc că diferendul din regiunea transnistreană a R. Moldova continuă să reprezinte o amenințare serioasă la adresa securității și stabilității în zona OSCE, iar discuțiile în formatul de negocieri 5+2 sunt suspendate ca urmare a războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

AP OSCE și-a reafirmat angajamentul de a ajunge la o soluție pașnică, cuprinzătoare și durabilă a acestui conflict prelungit, cu respect deplin pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a R. Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, transmite Asociația „Promo-LEX”.

Totodată, Adunarea Parlamentară a OSCE îndeamnă Federația Rusă să-și retragă trupele militare și stocurile de muniții de pe teritoriul R. Moldova, în conformitate cu dispozițiile constituționale de neutralitate și în conformitate cu deciziile relevante ale OSCE din 1999 la Summit-ul de la Istanbul, precum și cu Adunarea Generală a ONU rezoluția 72/282.

Adunarea Parlamentară a OSCE mai subliniază că scopul principal al procesului de soluționare a conflictului transnistrean este de a obține o soluție cuprinzătoare, pașnică și durabilă bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană.

Reamintim că, pe parcursul ultimilor ani, Asociația „Promo-LEX” a insistat în permanență asupra necesității de transformare a misiunii de pacificare de pe Nistru într-o misiune civilă internațională sub mandat ONU. Formatul actual al misiunii de menținere a păcii este inadecvat și depășit din perspectiva respectării drepturilor omului, au arătat experții acestei organizații. În decursul ultimelor trei decenii, reprezentanții misiunii nu doar că nu au asigurat respectarea drepturilor omului în Zona de Securitate, dar au fost protagoniștii mai multor abuzuri grave: omor, rețineri ilegale, intimidarea populației civile, inclusiv a jurnaliștilor, apărătorilor drepturilor omului etc.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri
22.07.2025 08:30 389 Horoscopul zilei 22.07.2025

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte