Pacea pe care Putin nu o mai poate compromite. Zelenski a propus o nouă STRATEGIE contra Rusiei


În cadrul summit-ului Joint Expeditionary Force de marți, 17 decembrie 2024, desfășurat la Tallin în Estonia, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a pus pe masă strategia contra Rusiei. El a subliniat câteva puncte cheie pe care aliații Kievului trebuie să le pună în practică pentru a aduce pacea, pe care Putin nu o mai poate sparge.
Zelenski s-a referit la noile sancțiuni luate de UE împotriva flotei din umbră a Rusiei, măsură care poate opri finanțarea războiului lui Putin, la necesitatea de a consolida cooperarea în domeniul apărării și nevoia de a avea mai multe sisteme de apărare aeriană, potrivit Gov UA.
Douăsprezece țări occidentale au convenit măsuri pentru a „perturba și descuraja” așa-numita flotă din umbră de nave deținută de Rusia, pentru a preveni încălcarea sancțiunilor și pentru a crește costul războiului din Ucraina pentru Moscova, a anunțat luni guvernul Estoniei.
Măsurile au fost convenite de Germania, Marea Britanie, Polonia, Țările de Jos, cele cinci națiuni nordice și cele trei state baltice, a anunțat Estonia, unde liderii Forței expediționare comune (JEF) a 10 națiuni s-au întâlnit marți, conform Reuters.
Națiunile occidentale au aplicat sancțiuni asupra unei game largi de nave despre care spun că sunt folosite de Moscova pentru a evita restricțiile la exportul de petrol rusesc și alte mărfuri. Navele din flota din umbră nu sunt reglementate sau asigurate de furnizorii occidentali convenționali.
„Luăm măsuri concertate pentru a descuraja flota din umbră a Rusiei și pentru a evita încercările de a sustrage sancțiunile”, a declarat prim-ministrul estonian Kristen Michal într-un comunicat.
Danemarca, Suedia, Polonia, Finlanda și Estonia vor începe să verifice documentele de asigurare ale navelor suspectate care trec prin Canalul Mânecii, strâmtorile daneze, Golful Finlandei și culoarul dintre Suedia și Danemarca, a adăugat el.
La rândul său, președintele Volodimir Zelenski a spus că ”trebuie să stabilim pacea într-un mod pe care Putin nu îl mai poate sparge”. El a subliniat decizia UE cu privire la noile sancțiuni împotriva Rusiei și determinarea – în special din partea țărilor Baltice și a Mării Nordului – de a limita flota de petroliere din umbră a Rusiei nu doar cu sancțiuni, ci și în alte moduri. Această flotă este una dintre cele mai mari amenințări. Putin folosește aceste tancuri pentru a-și finanța războiul, iar majoritatea acestor nave sunt vechi, prost întreținute și funcționează fără nicio supraveghere.









































































